American folk muziek vastgelegd in vintage portretten

American folk muziek vastgelegd in vintage portretten

Senta Bemelman 618
De portretten van fotograaf Lisa Elmaleh brengen je terug naar de jaren 1850, toen portretten niet zo gemakkelijk en snel als vandaag de dag gemaakt werden. Ook het materiaal waarop Elmaleh de foto’s afdrukt is gerelateerd aan het verleden; zo gebruikt ze medium tintype platen.

Tintype fotografie was vroeger een populair fenomeen. Het materiaal was een betaalbaar en toegankelijk alternatief voor dure daguerreotypieën. Om de foto’s op de metalen platen te krijgen werden ze behandeld met collodium en vervolgens in zilver nitraat ondergedompeld, zodat deze lichtgevoelig werden. Als de platen nog nat waren, werden deze belicht en ontwikkeld. De fotograaf koos voor tintype omdat het, volgens haar, even toegankelijk was als de folk muziek zelf.

American Folk

Met haar project American Folk wil Lisa Elmaleh Amerikaanse folk muziek doen opleven, door portretten van bekende folk muzikanten te maken in hun eigen omgeving. Sinds 2010 verdiept Elmaleh zich in de ‘veranda muziek’ gemeenschap. Het resultaat: intieme portretten gemaakt met een groot-formaat 8×10 camera, die Elmaleh ‘Fitzgerald Fitzwilliam Fitzgeorge’ noemt. Op haar website is de volledige serie te bewonderen. 


Bechy Hill and Greta FitzGibbon


Ben Townsend


Jim Costa


Pat Shields

Foto's  © Lisa Elmaleh

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta