Altijd een rechte horizon met Nikon Virtual Horizon

Altijd een rechte horizon met Nikon Virtual Horizon

Senta Bemelman 762
Een rechte horizon is van cruciaal belang voor goede foto's. Met de Virtual Horizon Indicator van Nikon vind je de horizon nog makkelijker.
Eerder werd ook al het algemeen belang van een rechte horizon besproken. Nu gaan we dieper in op manieren waardoor jij gemakkelijk(er) een rechte horizon krijgt. Heb jij een Nikon camera of ben jij van plan om een spiegelreflexcamera van dit merk te kopen, lees dan verder hoe je met de speciale Virtual Horizon Indicator de horizon altijd perfect recht krijgt. 

Wat is de Virtual Horizon Indicator?

De naam klinkt vrij ingewikkeld, maar de Virtual Horizon Indicator is eigenlijk niets meer dan een speciale stand waarin je camera, door middel van een ingebouwd indicatiesysteem,de rechte horizon herkent. 

Hoe werk je ermee?

Wanneer je in het cameramenu naar 'Custom Settings' gaat en vervolgens op 'f Controls' klikt. Dan verschijnt er een nieuw menu, scrol naar beneden totdat je 'f4- asign Fn button' ziet en klik eenmaal op de rechterknop van het selectiepaneel op je camera. Er verschijnt weer een lijst met beschikbare functies, selecteer de 'Viewfinder Virtal Horiozon' optie en als laatste stap op 'Ok'. Kom je er niet uit? Zoek dan even de handleiding van jouw type camera op. 
 
Nu is jouw camera zo ingesteld dat je gebruikt kunt maken van de horizon indicator. Dit doe je tijdens het fotograferen door op de functieknop (FN) te klikken. Er verschijnt een cirkel in beeld, die in het midden onderbroken worden door een (groene of gele) lijn. Wanneer je de camera naar links of rechts kantelt, verschuift de lijn, waardoor je ziet hoe de horizon loopt. In de onderstaande video wordt dit gedemonstreerd. 

Heeft mijn camera de Virtual Horizon Indicator?

Niet alle Nikon camera's hebben echter de Virtual Horizon Indicator. Enkele modellen met deze functie zijn de Nikon D600, Nikon D300, Nikon D700 en de D7000. Weet jij niet zeker of jouw spiegelreflexcamera over deze functie beschikt? Zoek de naam van jouw camera op in deze lijst. Dit doe je door op de website 'ctrl/cmnd'en 'f' tegelijkertijd in te drukken op het toetsenbord. Dan verschijnt een klein balkje, waar je de naam van jouw model invult en vervolgens verprsingt de website precies naar het gedeelte waar de gewenste informatie staat. Je kunt ook erachter komen of jouw camera de Virtual Horizon Indicator heeft door het menu te bekijken op de manier zoals hierboven besproken. 

Werk jij graag met de Virtual Horizon Indicator van Nikon?

 
 
 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta