Alles wat je wilt weten over een lensflare

Alles wat je wilt weten over een lensflare

Nadja Geskus 383
Vaak denken mensen dat een lensflare iets negatiefs is. Het zorgt ervoor dat je lichtvlekken in je beeld krijgt en het contrast in je foto neemt af. Maar een lensflare kun je juist ook op een mooie manier benutten. We leggen je uit wat een lensflare is, hoe je hem kunt tegengaan en hoe je hem juist op een postieve manier kunt gebruiken.

Lensflare

Een lensflare ontstaat doordat er fel licht in een bepaalde hoek op je lens valt. Doordat de lichtstralen dan aan de binnenkant van je lens reflecteren, en zo op je sensor vallen, ontstaat er een lensflare. Met vrijwel elke lens kan dit gebeuren, hoewel zoomlenzen en groothoeklenzen vaak meer kans hebben op een lensflare. Het resultaat is één of meerdere lichtplekken op je foto en vaak zitten die net op plaatsen waar je ze liever niet hebt. Je krijgt soms strepen in je beeld en het contrast van de foto wordt minder. 

Als je een foto wilt maken zie je soms niet direct een lensflare. Dit is omdat je diafragma dan nog volledig open staat. Zodra je een foto maakt, wordt deze kleiner en zie je de lensflare.

Zonnekap

Er zijn  manieren om een lensflare tegen te gaan. Één van die manieren is een zonnekap. Deze houdt zoveel mogelijk ongewenst licht uit je lens. Echter werkt een zonnekap niet altijd. Zonnekappen met vilt aan de binnenkant werken vaak beter dan zonnekappen met een reflecterende binnenkant en een zonnekap met uitstekende delen werkt ook beter dan een ronde kap. Je zou het licht ook met je hand tegen kunnen houden, maar dit is wat onhandig.

Schoon houden

Stof en viezigheid op je lens buigen het licht. Hierdoor wordt de kans vergroot dat er een lensflare ontstaat. Het is dus van belang dat je je lens goed schoon houdt. Maak de lens schoon met een microvezel doekje, zodat er geen krasjes ontstaan in de lenscoating. Met een andere doek loop je namelijk het risico dat je het vuil over je lens schuurt en hierdoor kan de coating beschadigd raakt.

Photoshop

Als je nou echt niet van die vervelende lensflare afkomt tijdens het fotograferen, is er altijd nog de optie om hem te verwijderen in Photoshop. Bij een lensflare in gedetailleerde gedeelten van de foto wordt het natuurlijk lastiger om de lensflare te verwijderen.

Positief

Een lensflare kun je gemakkelijk tegengaan op verschillende manieren, maar je kunt er ook op een positieve manier gebruik van maken! Het kan namelijk echt iets moois toevoegen aan je compostie. Lichte vlakken in je beeld trekken de aandacht, dus een lensflare kan een goede eyecatcher zijn in je beeld. En wist je dat je de zon er uit kunt laten zien als een ster? Als je het diafragma verkleint, krijg je het gewenste effect. Let er alleen wel op dat je niet direct door de zoeker naar een felle lichtbron, zoals de zon, kijkt. Doe dit alleen als de zon nog relatief zwak is, zoals bij zonsopkomst of zonsondergang.

 

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja