Alles over witbalans en kleurtemperatuur

Alles over witbalans en kleurtemperatuur

Redactie 2398
Er zijn een heleboel instellingen op je digitale camera die je kunnen helpen om betere foto’s te maken. Zo kun je de witbalans op heel veel manieren instellen. Maar welke instelling past bij welke situatie? Hier een aantal tips voor het gebruik van witbalans in je foto’s.

Kleurtemperatuur

Er zijn drie primaire kleuren die wit licht veroorzaken: rood, groen en blauw. Maar wit is niet altijd hetzelfde. Als je bijvoorbeeld een wit papier onder een schemerlamp houdt geeft dit een ander effect dan dat je hem in het daglicht zou houden. Dit heeft te maken met kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur staat voor de kleur van de lichtbron. De eenheid daarvan is Kelvin (K). De kleurtemperaturen van een aantal lichtbronnen zijn hieronder schematisch weergegeven.

Kleurtemperatuur

Witbalans instellen

Je wilt een zo natuurlijk mogelijke foto. Om dit te creëren heb je de witbalans nodig. Hiermee laat je eigenlijk aan je camera weten onder welke omstandigheden je fotografeert. De meeste camera’s gebruiken icoontjes om de verschillende situaties weer te geven, maar je kunt hem ook zelf aanpassen. Het is lastig om een goede witbalans te kiezen omdat de kleurtemperatuur eigenlijk nooit hetzelfde is. Het beste wat je kunt doen is experimenteren met verschillende witbalans instellingen. Ook helpt het om te fotograferen in RAW. JPEG maakt namelijk zelf al gebruik van een automatische instelling in de witbalans, bij RAW is dat niet het geval.
 

Omslagfoto: Marjo Steffen 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie