Afghaans meisje van beroemde foto Steve McCurry gearresteerd

Afghaans meisje van beroemde foto Steve McCurry gearresteerd

Fokelien Broekstra 1753
Sharbat Bibi, het meisje uit de beroemde foto van Steve McCurry, is in Pakistan gearresteerd omdat ze identiteitspapieren vervalst zou hebben.

Sharbat Bibi werd in 1984 door de bekende fotograaf Steve McCurry geportretteerd in een vluchtelingen kamp in Peshawar. De foto werd gepubliseerd op de cover van National Geographic. Door de plaat werd ze symbool van de ellende die de regio bezig hield. Het Russische Rode Leger viel Afghanistan binnen waardoor veel Afghanen naar het buurland Pakistan zijn gevlucht, ook Sharbat was hier een van.

Gevangenisstraf

De Pakistaanse autoriteiten hebben Sharbat opgepakt omdat ze met vervalste identiteitspapieren in Pakistan zou verblijven. Nu ze hiervoor gepakt is, kan ze een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd krijgen, daarnaast is het waarschijnlijk dat ze uitgezet wordt en terug moet naar haar geboorteland Afghanistan. 

2002

In 2002 maakte Steve McCurry opnieuw een foto van de nu volwassen vrouw. Hij heeft 17 jaar naar haar gezocht om een nieuwe foto te kunnen maken. In 2002 leefde de vrouw in een afgelegen Afghaans dorpje met haar man en drie dochters. Naast de foto is de vrouw samen met de fotograaf geinterviewd voor een korte documentaire die hier te lezen is.  Gister liet de fotograaf op zijn Instagram weten dat hij via een vriend in Pashawar op de hoogte is gebracht van het nieuws. Steve bracht onderstaande bericht met zijn wereldberoemde foto gister naar buiten:

 Two hours ago, I got word from a friend in Peshawar, Pakistan, that Sharbat Gula has been arrested.We are doing everything we can to get the facts by contacting our colleagues and friends in the area. I am committed to doing anything and everything possible to provide legal and financial support for her and her family. I object to this action by the authorities in the strongest possible terms. She has suffered throughout her entire life, and her arrest is an egregious violation of her human rights. - Steve McCurry

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien