Adobe komt met Photoshop Elements 11

jesse kraal 2505
Softwareproducent Adobe komt met een nieuwe versie van Photoshop Elements. Deze elfde versie van het programma moet vooral een stuk makkelijker te gebruiken zijn. Verdwenen is de donkergrijze achtergrond met witte letters, waardoor de leesbaarheid vergroot is.

Normaal betekent een nieuwe versie van Elements ook een waslijst aan nieuwe functies. Dat valt deze keer mee (of juist tegen) want Adobe heeft vooral de gebruikersinterface verbeterd. Weg zijn de witte letters op een donkergrijze achtergrond, Photoshop Elements 11 gebruikt nu weer ouderwets zwarte letters op een lichtgrijze achtergrond. Ook de symbolen werden iets groter en duidelijker en sommige functies kregen een andere plek toegewezen, dat moet het geheel logischer maken.

Elements 11
Adobe keert met Photoshop Elements 11 terug naar de lichtgrijze interface.

Lensonscherpte nabootsen

Overigens zijn er wel een paar nieuwe functies. Zo kun je nu gebruik maken van nieuwe slimme filters waarmee je de onscherpte van een lens kunt nabootsen. Deze functie ontwikkelde Adobe oorspronkelijk voor Photoshop CS6. Ook zijn er nieuwe filters waarmee je je foto's eruit kunt laten zien alsof ze met de hand getekend zijn.

Elements
Nieuw in Photoshop Elements 11 is de implementatie van Google Maps. Dit maakt geotaggen van foto's eenvoudig.

Kaarmodule

De leukste toevoeging vinden we echter de kaartmodule. Door foto's simpelweg op een kaart te slepen, voeg je 'geodata' toe aan je foto. Wanneer je de foto vervolgens uploadt naar bijvoorbeeld Flickr of Picasa kun je op een kaart laten zien waar je de foto's hebt gemaakt. De kaart in Photoshop Elements is van Google, in- en uitzoomen of zoeken gaat dus precies hetzelfde als in Google Maps.

Adobe Premiere Elements 11

Tegelijk met Photoshop Elements 11 presenteert Adobe ook Premiere Elements 11. Dit is een eenvoudigere versie van het video-programma Premiere. Ook bij dit programma is de nieuwe gebruikersinterface het grootste nieuws.

Kopen of upgraden

Beide programma's kosten per stuk 99 euro, of 79 euro als je de voorgaande versie al in bezit hebt. Wil je ze beide kopen, dan krijg je korting. Een set kost dan 149 euro, of 121,77 euro als update.

afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse