Robert Roozenbeek: Actiefotos en nabewerking

Actiefotos en nabewerking: Robert Roozenbeek geeft tips

Jooshua Franssen 2985
Op 8 juni vond in Amsterdam Red Bull Framed Reactions plaats. Een evenement waar de zestien beste BMX Freestyle riders ter wereld spectaculaire acties zouden laten zien. Fotograaf Robert Roozenbeek was aanwezig en geeft uitleg over de foto's die hij maakte. Ook vertelt hij over zijn bewerkingsmethode.

Foto © Robert Roozenbeek
Foto © Robert Roozenbeek

• Camera: Nikon
• Objectief: Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DC HSM
• Sluitertijd: 1/800
• ISO: 1250

'Deze foto's zijn gemaakt tijdens het Red Bull Framed Reactions event in Amsterdam', vertelt Robert. 'Ik had een aantal beelden in mijn hoofd die ik wilde maken. Dit zijn er een paar van de serie. Het was erg druk en ik moest mijn plekje vinden om wat foto's te schieten. Wat ik eerst heb gedaan is goed naar het parcours gekeken, zodat ik wist waar de rijders hun sprongen gingen maken. Vervolgens heb ik wat proefshots gemaakt en zo scherpstelpunt, sluitertijd en diafragma gekozen. Ik heb iets onderbelicht zodat ik wat snellere sluitertijden kon gebruiken waarbij ik de rijders kon bevriezen.' Robert heeft dat gedaan door het onderwerp te volgen en vooraf belichting en scherpstelpunt te selecteren. Op deze manier is hij altijd voorbereid op de actie die volgt.

Bewerking

Voor deze serie heeft Robert enkele foto's bewerkt en laat hij ons het origineel als het resultaat zien. Met zijn bewerking trekt Robert de aandacht meer richting de bmx'er en geeft hij de foto een 'ruiger' gevoel.

Robert legt uit: 'Deze fotoserie heb ik, kort samengevat, bewerkt door in Lightroom 5 de foto uit te snijden(1), schaduwen op te vullen(2), belichting aan te passen(3), verzadiging te verlagen(4), helderheid(5), scherpte(6) en ruis aan te passen(7) en als laatst een radiaalfilter toe te passen(8) . Met het radiaalfilter maak ik de bmx'er wat lichter en krijgt hij meer aandacht.'

 bewerking

Hieronder volgen enkele voorbeelden van de bewerkte en onbewerkte foto's. Wie de foto's vergelijkt zal snel de verschillen opmerken. Linksbovenin de foto's staat vermeld of het een bewerkte of originele foto betreft.

Foto's © Robert Roozenbeek
Foto's © Robert Roozenbeek

Foto's © Robert Roozenbeek
Foto's © Robert Roozenbeek

Foto's © Robert Roozenbeek
Foto's © Robert Roozenbeek

Tips van Robert

• Denk van te voren goed na wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt gaan doen
• Kijk goed wat er tijdens de wedstrijd gebeurt en verken je omgeving
• Experimenteer met je instellingen

Robert Roozenbeek

'Fotografie is al jaren mijn passie. Ik ben een all-round fotograaf en fotografeer voornamelijk sport, portret en concert. Ik vind zwart-wit ook erg mooi en zet er veel beelden in om. Fotografie is een prachtig vak waarbij je elke dag kan leren en inspiratie kan opdoen. Je kan je creativiteit erin kwijt en je kan er momenten, emoties en expressies mee vastleggen. Ik fotografeer met Nikon en ik heb daar diverse lenzen bij, waaronder een: 50mm f/1.8, 35mm f/1.8, 24-70mm f/2.8 en een 70-200mm f/2.8. Sinds kort ben ik door Olympus in de gelegenheid gesteld om met hun topcamera te werken: de Olympus OM-D E-M1. Daarbij gebruik ik twee lenzen: een 75mm f/1.8 en een 12-40mm f/2.8.'

Meer foto's van Robert vind je op zijn website: www.robertroozenbeek.com

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua

afbeelding van Adriaan

Het eindresultaat heeft niets met goede fotografie te maken, daarvoor zijn er teveel bewerkingen nodig om dit resultaat te krijgen.