Acht fotografietips voor op safari in binnen- of buitenland

Acht fotografietips voor op safari in binnen- of buitenland

Redactie 903
Ga je op safari in het buitenland, of in één van de natuurgebieden in Nederland, dan wil je ook dat de schoonheid van het landschap of de sierlijkheid van een dier terugzien in een foto. De natuur kan adembenemend mooi zijn, maar hoe vereeuwig je dat op de gevoelige plaat? Benjamin van der Spek, professioneel natuurfotograaf en winnaar van de publieksprijs van de Frans Lanting Award 2014, geeft acht tips voor het maken van de mooiste natuurfoto's.

1. Controleer je gereedschap

Zorg dat je batterij is opgeladen en dat je een reserve bij je hebt. Neem verder een lensdoekje en extra geheugenkaarten mee op pad.

2. Werk met het juiste licht

Overdag is het licht het hardst. Het mooiste licht is een half uur voor zonsopkomst/ondergang tot een half uur er na. Men noemt dit ook wel 'Het blauwe uur' of 'Het gouden uur'. Bij macrofotografie kan je ook goed een flitser gebruiken.

Foto: Benjamin van der Spek
Foto © Benjamin van der Spek

3. Sta vroeg op

Vlak voor zonsopkomst is de beste tijd om wilde dieren te fotograferen. De meeste dieren vermijden het contact met de mens en zoeken 's ochtends vroeg naar voedsel.

Foto: Benjamin van der Spek
Foto © Benjamin van der Spek

4. Pas je iso-waarde aan

Wees niet bang om in slecht licht hogere iso-waarden zoals iso 6400 of zelfs hoger te gebruiken. Het is beter dat je foto een beetje korrelig is, dan bewogen. Het eerste kan je naderhand nog wat verbeteren, maar beweging in een foto is niet gemakkelijk weg te halen. Sommige dieren kunnen erg snel bewegen. Als je een vogel volledig scherp in volle vlucht wil fotograferen, zorg dan voor een zeer snelle sluitertijd zoals 1/3200e seconde of nog korter. Natuurlijk hangt alles af van het licht en het effect dat je wilt bereiken.

Foto: Benjamin van der Spek
Foto © Benjamin van der Spek

5. Gebruik eens een lange belichting

Bij landschappen kan het mooi zijn om een langere belichting toe te passen. Hierdoor verdwijnen bewegende objecten, wordt water gladder, en kan de lucht dramatischer worden. Gebruik voor lange belichtingen de zelfontspanner of een draad(loze)ontspanner. Neem dus altijd een statief(je) of een beanbag mee zodat je camera veilig en stabiel staat of ligt.

Foto: Benjamin van der Spek
Foto © Benjamin van der Spek

6. Pas je diafragma aan

Een groot diafragma wordt aangegeven met een laag 'f'-getal. Hoe groter de diafragmaopening, hoe korter de scherptediepte. Zo kan je onderwerpen scherp fotograferen terwijl de achtergrond onscherp blijft.

Foto: Benjamin van der Spek
Foto © Benjamin van der Spek

7. Draag geen opvallende kleren

Zorg dat je altijd waterdichte laarzen bij je hebt. Als je in Nederland de natuur wilt vastleggen sta je vaak in water of modder. Draag geen felle kleuren. Dat schrikt de dieren af. Blijf aan de bosrand of in de buurt van andere beschutting.

8. Denk aan de veiligheid van de dieren en die van jezelf

Blijf op voldoende afstand van de dieren en raak ze nooit aan. Kom niet tussen het water en de dieren en volg altijd de voorschriften van het gebied waarin je gaat fotograferen. Neem verder altijd een opgeladen telefoon mee voor nood. Zet deze wel op stil om te voorkomen dat een beller de dieren met een ringtone laat schrikken.

Bekijk meer werk van Benjamin van der Spek op zijn website: www.benjaminvanderspek.com

Nikon AculonWinactie #NikonWildlife

Nikon roept iedereen in Nederland op om met behulp van bovengenoemde tips de natuur in te gaan en de mooiste foto's te delen op social media. Alle natuurfoto's die tussen 25 juni en 31 augustus 2015 met #NikonWildlife op Facebook, Twitter of Instagram of in de win-app op de Nikon Facebook-pagina worden geplaatst, maken kans om een camouflagekleurige ACULON W10 10x21 verrekijker te winnen. Om te winnen moeten deelnemers een openbaar profiel hebben.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie