9 creatieve fotografiehacks

9 creatieve fotografiehacks

Senta Bemelman 928
Fotografiehacks zijn handige manieren waarop je vaak met simpele middelen fotografie-accessoires maakt. Bekijk deze negen creatieve fotografiehacks waar je gewoon thuis mee aan de slag kunt.

Voor beginnende fotografen zijn fotografiehacks erg leuk en leerzaam. Je leert op een creatieve manier omgaan met fotografietechnieken of accessoires. Daarnaast is het ontzettend leuk omdat je ook je eigen creativiteit ontwikkelt doordat je vaak zelf knutselt bij het uitvoeren van de hacks. In de onderstaande video zie je negen snelle manieren om thuis aan de slag te gaan!

Ging het iets te snel, of heb je moeite met de Engelse taal? Lees hieronder beknopt de fotografiehacks terug!

1: Aluminium regen

Knip een vel aluminiumfolie op en kleine vierkantjes. Doe deze in een bakje en laat een assistent de aluminiumconfetti over je model heen gooien. Het is ook leuk om het model zelf de snippers in de lucht te gooien! Gebruik een snelle sluitertijd om de beweging te bevriezen. Je kunt ook het beeld verzachten door een groot diafragma te gebruiken. Kies een klein diafragmagetal en stel scherp op je model en de achtergrond vervaagt.

2: Vergrootglas

Heb je geen macrolens? Gebruik een vergrootglas om bloemen of insecten dichtbij te brengen. Laat ook je model een vergrootglas voor het oog of de mond houden voor grappige portretten. Controleer wel van tevoren of het glas schoon is en stofvrij. Door vlekken of stofdeeltjes op het vergrootglas kan (automatisch) focussen lastig zijn.

3: Flitshoes

Krijg een creatieve belichting door een zelfgemaakte hoes voor om je flitser. Bekijk in de video hoe je het karton knipt voor een goed resultaat. Met deze creatieve hoes krijg je een aparte belichting en stuur je het flitslicht in een bepaalde richting.

4: Onderwater actiefoto

Deze fotografiehack lijkt riskant. In de video zie je hoe de GoPro op een selfiestick onder wordt gedompeld in het water. De fotograaf gebruikt de Burst Mode om de snelle beweging te bevriezen. Wij raden echter aan om altijd je camera goed te beschermen tegen waterschade door middel van bijvoorbeeld een onderwaterhuis.

5: Hoge sluitertijd fruit spash

Maak mooie foodfoto’s van fruit in je eigen douche. Zorg ervoor dat het fruit gesneden is en dat je camera niet nat wordt door het spattende water. Gebruik een hoge sluitertijd om het water mooi in beeld te brengen.

6: Lensflare

Een lensflare kan een mooi effect zijn bij portretfoto’s. Hier is echter de zon niet voor nodig. Je kunt met een aansteker of een klein lampje al een mooie lensflare krijgen. Houd de aansteker echter niet te dichtbij de lens.

7:Warp-effect met patroon achtergrond en glas water

Trucagefoto’s zijn erg leuk en ook makkelijk te maken. Je hebt enkel een achtergrond met een mooi patroon en een glas water nodig. Zet het glas voor de achtergrond en zie hoe de vorm verandert. Je kunt ook voorwerpen gebruiken zoals kleine poppetjes voor een opvallende plaat.

8: Gebruik een neppe achtergrond

Breng twee verschillende onderwerpen samen door een andere foto als achtergrond te gebruiken. Hierdoor komt je onderwerp tot leven en krijgt je foto context.

9: Fotografeer door glas met druppels.

Leg een glazen of doorzichtige plastic plaat boven je fotografie-onderwerp en voeg met een pipet waterdruppels toe.

Veel fotografieplezier!

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta