7 manieren om gaffer tape te gebruiken

7 manieren om gaffer tape te gebruiken

Senta Bemelman 790
Gaffer tape kan een handig redmiddel zijn voor fotografen. In de filmwereld is dit ook een onmisbaar accessoire. Lees nu snel hoe je dit op zeven manieren gebruikt als foto- en videograaf.

Soorten

Je hebt een gevarieerd aanbod aan gaffer tape rollen. Dit type tape wordt veel gebruikt in de fotografiewereld. Het is niet alleen handig voor het markeren van plaatsen, of het wegwerken van snoeren. Maar je kunt dit ook gebruiken bij handige Do It Yourself projecten. Een andere benaming voor dit soort plakband is ‘Podium tape’ en dit wordt vaak gebruikt op het toneel.

 1: Verbergen van logo’s

Wil je op straat niet pronken met het merk van je camera? Gebruik een stukje gaffer tape om de letters te verbergen. Dit kan handig zijn om jouw camera minder aantrekkelijk te maken voor dieven, wanneer je op straat fotografeert.

2: Microfoons vastplakken

Maak jij in jouw video gebruik van microfoons? Werk deze weg met behulp van gaffer tape. Plak bijvoorbeeld de microfoon met een klein stukje tape vast op de borstkas van de spreker.  Zo blijft deze goed op de plek zitten.

Je kunt gaffer tape ook op een ludieke manier gebruiken om bijvoorbeeld jouw zak chips opnieuw te sluiten. Gebruik de tape ook om de zakjes waarin je fotografie-accessoires gebruikt dicht te maken. Dit is vooral handig wanneer je vaak op pad bent.

3: Plak knoppen af

Soms kun je tijdens het filmen of fotograferen onbedoeld knoppen raken met je hand of vinger. Om dit te voorkomen kun je de knoppen afplakken zodat je er niet per ongeluk op kunt drukken.

4: Markeringen op de grond

Wanneer je van belichting wil veranderen in de studio is gaffer tape een goed hulpmiddel. Markeer diverse plekken op de grond met verschillende kleuren tape. De diverse kleuren staan voor een voor een ander accessoire. Zo kun je gemakkelijk met attributen en fotografie-accessoires schuiven, zonder dat je lang bezig bent met het opnieuw bepalen van de plek ervan.

Je kan ook verschillende kleuren gaffer tape gebruiken als je met meerdere modellen werkt. Bepaal waar de modellen moeten staan en geef ieder model individueel een kleur tape waar hij of zij bij hoort.

5: Kleding aanpassen

Soms kan de kleding van je model of spreker net niet optimaal overkomen op beeld. Gebruik gaffer tape om bijvoorbeeld een t-shirt strakker te maken door de stof naar elkaar toe te trekken en met gaffer tape op de rug vast te plakken.

6: Haren weghalen

Huisdieren kunnen veel haren achterlaten bij het baasje. Vaak houden diereneigenaren rekening met het ontharen van hun kleding, maar soms kunnen haren over het hoofd worden gezien. Wikkel wat gaffer tape om je hand met de plakkerige kant naar boven. Druk vervolgens op de plaatsen waar de haren zitten en zie hoe makkelijk deze verdwijnen.

7: Ordenen van fotografie-gear

Soms is het lastig om al je gear te ordenen. Gebruik gaffer tape voor overzicht. Schrijf de functie van het accessoire op de tape en plak het op het object. Voeg bijvoorbeeld een plakbandje met ‘HDMI’ op je speciale HDMI-kabel of gebruik diverse kleuren gaffer tape om voor jezelf duidelijk te maken welke accu’s opgeladen zijn en welke niet. Gebruik een groen stukje tape voor volledig opgeladen, geel of oranje voor middelmatig opgeladen en een rood stuk tape voor lege accu’s.

In de onderstaande video zie je nog meer handige manieren om gaffer tape te gebruiken en zie je ook de bovenstaande tips terugkomen. De video is in het Engels, maar kun je gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta