6 redenen waarom je reisfoto's niet op de magazinefoto's lijken

6 redenen waarom je reisfoto's niet op de magazinefoto's lijken

Fokelien Broekstra 434
In reisbrochures komen de meest geweldige foto’s van een reisbestemming voorbij. De door jou gemaakte foto’s lijken helaas niet altijd op de beelden die je eerder in magazines of reisbrochures hebt gezien. Dit kan een flinke teleurstelling zijn. Wij hebben zes redenen op een rij gezet waarom je foto’s niet zo goed zijn dan die van een professional.

Geduld

Jij wilt als toerist  waarschijnlijk veel van de omgeving in een korte tijd zien. Hierdoor kun je niet uren op dezelfde plek blijven zitten. Professionele reisfotografen nemen meer tijd op één plek. Ze wachten tot de zon op de juiste plek en hoogte staat, eigenlijk moet het hele plaatje perfect in harmonie zijn. Soms gebeurt het dat je geluk hebt en in één lucky shot het perfecte plaatje hebt. Maar regelmatig kloppen de tijd en de omstandigheden niet honderd procent.

Uit de comfortzone

Veel toeristen houden het op een veilige opname. Het zijn foto’s van bekende plekken die al duizenden keren op foto zijn gezet. De uitdaging is om je eigen creativiteit in de foto te brengen. Kijk naar nieuwe invalshoeken, gebruik andere technieken of maak een foto vanuit een ander standpunt. Door creatief te denken kun je nieuwe verassende resultaten krijgen en kom je uit de comfortzone.

Te weinig onderzoek

Bij reisfotografie is het belangrijk om je goed voor te bereiden op datgene dat je te zien zult gaan krijgen. Lees je daarom goed in en doe voldoende vooronderzoek. Maak daarna een planning van de tijdsschema en hou rekening met onvoorziene omstandigheden zoals tegenzittend verkeer.

Het moment missen

Stel je camera op de juiste wijze in voor je op weg gaat naar een locatie. Je zult zien dat er onderweg naar de locatie een perfect moment voordoet kun je een foto maken. Je moet hiervoor je camera goed kennen. Wees dus voorbereid op onverwachtse momenten en heb je camera paraat.

Licht

Licht is het belangrijkste onderdeel van een foto. Het kan een enorme invloed hebben op de vertoning van je foto. Kijk daarom na de periode waarin de foto is gemaakt. Is er een foto gemaakt in de winter, dan krijg je door het licht een heel ander beeld dan in de zomer. Hou hier daarom rekening mee in het zoeken naar interessante voorbeeldfoto’sFoto: Yvonne van Adrichem 

Storytelling

Het is belangrijk dat jij de kijker van je foto in het beeld zuigt en eigenlijk meeneemt. Op reis. Dit wordt weleens vergeten. Je moet daarom dit soort verhalende momenten leren herkennen en op het juiste moment vastleggen. Observeer eens rustig de lokale bewoners.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien