6 handige tips voor het fotograferen in de kou

6 handige tips voor het fotograferen in de kou

Fokelien Broekstra 466
Het wintersportseizoen is weer aangebroken. Zelfs in Nederland kan het al redelijk koud worden. Het is handig om jezelf goed voor te bereiden op een fotografiesessie zodat je niet voor een koude verrassing komt te staan.

Handschoenen

Je vingers worden als eerste echt koud. Daarom is het handig om goede handschoenen te hebben waarmee jij je camera nog kan bedienen. Als je handschoenen gaat kopen heb je waarschijnlijk je camera niet bij je. Daarom is er een handig trucje waaraan je kunt checken of je handschoenen geschikt zijn. Probeer je veters bijvoorbeeld eens te strikken of de rits van je jas vast te doen. Probeer kleine handelingen uit te voeren.

Kleding

Kleding is ook niet onbelangrijk. Als je te weinig kleding aan hebt en je lichaam wordt extreem koud, dan fotografeer je lang niet zo fijn als wanneer je het gewoon lekker warm hebt. Trek daarom laagjes met kleding aan. Als je het warm krijgt kun je gewoon een onderlaag uittrekken. Laagjes zorgen ervoor dat de warmte er tussen blijft hangen. Dit geldt zowel voor je benen als je bovenlichaam. Trek ook een dubbele laag sokken of warme snowboots aan. Hierdoor voorkom je koude tenen en de buikpijn die je hierdoor kan krijgen.

Ademwolkjes

Als het koud is, heb je het vast weleens gemerkt dat er een ademwolkje uit je mond komen. Als je dit in extreme kou tegen je camera aan krijgt, loop je de kans dat onderdelen bevriezen en dus niet meer bedienbaar zijn. Voorkom dat de condens op je cameraterecht komt, en voorkom het helemaal op je lens.

Metalen delen statief

Voorkom dat jij je statief vasthoud aan de metalen delen. Ten eerst is het extreem koud aan je blote hand en je loopt de kans dat je hand vast vriest en dat wil je echt niet meemaken. 

Hou je hoofd warm

Je hoofd is de plek waar de meeste warmte vanaf komt. Als je een buitensport beoefend zullen ze je als eerst aanraden een muts op te zetten. Zorg ervoor dat de muts tot over je oren komt. Hierdoor is jouw hoofd lekker warm ingepakt en kunnen je oren niet onderkoeld raken.

Batterij op je lijf

Bewaar de reservebatterij van je camera op jouw lichaam. Hierdoor heeft de batterij minder de mogelijkheid om leeg te lopen door de kou. Je lichaam straalt altijd warmte uit. Als jij de batterij op je lichaam draagt, wordt hij dus een stuk minder koud.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien