6 hacks voor stabiele video’s

6 hacks voor stabiele video’s

Senta Bemelman 484
Een mooie en stabiele beweging in je videobeelden krijgen, is lastig. Met deze handige hacks maak je mooiere video’s!

Als beginnend filmmaker vind je het waarschijnlijk ingewikkeld om goede, stabiele beelden te krijgen. Gebruik de onderstaande hacks voor stabiele video’s.

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

Hack1: Tafelstatief op een gladde ondergrond

Wanneer je thuis filmt, maak je mogelijk gebruik van een tafelstatief. Dit is een kleinere versie van de reguliere statieven en ideaal voor close-ups en mediumshots van bijvoorbeeld producten. Hiervoor kun je een mooie camerabeweging van links naar rechts maken door je statief op een gladde tafel te plaatsen. Vaak zijn de poten van je tafelstatief echter niet glad genoeg om een soepele beweging te maken.  Gelukkig kun je dit probleem makkelijk verhelpen. Dit doe je door de vingertoppen van oude handschoenen af te knippen en om de pootjes heen te doen. Heel makkelijk en erg effectief!

Hack 2: Touwen als statief

Wanneer je op pad gaat en je statief vergeet, is het handig om altijd een bolletje met stevig touw en een schaar in je (camera)tas te stoppen. Bevestig aan beide kanten van je camera een touw dat je met het begin en einde aan de haak voor je camerastrap bevestigt. Hierdoor ontstaat er een lus, waar jij je voeten in kunt zetten. Het draad komt hierdoor strak te staan, waardoor je meer stabiliteit krijgt.

Hack 3: Camerastrap gebruiken

Je kunt ook de camerastrap gebruiken voor stabiliteit. Strek de camera zo ver voor je uit dat de camerastrap strak staat. Hierdoor krijg je stabielere opnamen.

Hack 4: Ellenboog ondersteuning

Houd je arm tegen de zijkant van je lichaam aan en breng je onderarm omhoog en stop net iets boven je navel. Zorg dat je onderarm recht is en plaats je camera erop. Zorg ervoor dat je boven en onderarm een hoek van 90 graden vormen.

Hack 5: Gebruik een zo hoog mogelijke sluitertijd en snelheid

Niet iedere camera kan in een hoogwaardige kwaliteit, zoals 4K, filmen. Kies de hoogste kwaliteit die mogelijk is met jouw camera. Ook een hogere sluitertijd kan de kans op bewogen beeld verkleinen.

Hack 6: Slow-motion

Soms kan het ook goed werken om in slow-motion te filmen. Hierdoor worden schokkerige beelden vertraagd, waardoor dit minder heftig lijkt omdat de beweging langer duurt en niet ‘opeens’ plaats vindt.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta