5 tips voor onderwaterfotografie

5 tips voor onderwaterfotografie

Nadja Geskus 328
Onderwaterfotografie is prachtig, maar niet erg makkelijk. Niet alleen heb je een onderwatercamera nodig, of natuurlijk een waterdichte behuizing, maar het fotograferen zelf is ook echt anders dan bovenwater. Wij hebben een vijf tips voor je opgesteld, die je zullen helpen als je het waterrijk trotseert.

1. Fotografeer van dichtbij

Het makkelijkste is natuurlijk om in het helderste water te fotograferen wat je kunt vinden. Echter is het vaak zo dat water nogal troebel is. Hoe verder je dan van je onderwerp af gaat staan, hoe meer ruis er ontstaat tussen jou en je onderwerp. Het beeld kan wazig worden of niet goed belicht. Probeer daarom de afstand niet te groot te maken.

5 tips voor onderwaterfotografie

2. Let op je omgeving

Onder water ziet de wereld er totaal anders uit. Kijk bijvoorbeeld eens omhoog en zie de prachtige lichtbreking in het water. Dit is niet alleen mooi, maar als je omhoog fotografeert, heb je ook meer licht beschikbaar. Dat kan een erg handig voordeel zijn. Ga dan ook niet te diep, je hebt dan veel minder licht, waardoor ook de kleuren achteruitgaan en dus steeds minder zichtbaar zullen worden.

3. Werk in raw

Omdat het licht en de kleuren onder water heel anders zijn dan boven het wateroppervlak, kan het zijn dat je later nog je beelden wilt bewerken. Het handigste is dan om met raw-beelden te werken. Deze slaan het meeste informatie op, waardoor je ook het meeste correcties kunt uitvoeren. Vlak onder het wateroppervlak kun je de witbalans instellen op de daglichtstand. Op grotere dieptes zul je moeten overschakelen naar de bewolktstand. Wat ook handig kan zijn is om gebruik te maken van een kleurcorrectiefilter. 

4. Anders flitsen

Aan een ingebouwde flitser heb je niets onder water. Wanneer je hiermee flitst, lichten alle deeltjes in het water op, waardoor er erg veel ruis ontstaat en je foto hierdoor zeer waarschijnlijk mislukt. Als je echt wilt flitsen, kun je dan ook het beste een flitser gebruiken die je ergens anders positioneert. Let er wel op dat je bereik een stuk minder zal zijn onder water, deze is beperkt tot maximaal een paar meter.

5 tips voor onderwaterfotografie

5. Schiet veel foto’s

Neem meerdere foto’s en probeer ook variërende instellingen uit. Onder water is het een stuk lastiger om goede foto’s te nemen en er zijn een hoop factoren die ervoor kunnen zorgen dat je foto mislukt. Je wilt natuurlijk niet thuiskomen met de ontdekking dat je foto toch niet scherp is!

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja