5 tips voor het fotograferen van vogels

5 tips voor het fotograferen van vogels

Nadja Geskus 869
Het fotograferen van vogels kan best wel lastig zijn. Ze zitten niet stil, vliegen hoog in de lucht en soms heb je te maken met lastige lichtomstandigheden. Wij geven je een aantal tips die het makkelijker voor je maken om te beginnen met het fotograferen van vogels!

1. Geen dure lenzen

Dure lenzen zijn helemaal niet van groot belang bij het fotograferen van vogels. Een simpele 300mm lens is meer dan voldoende. Veel belangrijker zijn je compositie, kennis over de vogels, je achtergrond, juiste instellingen en belichting en jouw positie. Het fotograferen van vogels is meer dan alleen de camera en de lens.

Heb je nou geen telelens, geen probleem. Fotografeer dan bijvoorbeeld eenden, ganzen en meeuwen. Dit zijn vogels die makkelijker benaderbaar zijn.

5 tips voor het fotograferen van vogels

2. Licht en compositie

Het mooiste moment om te fotograferen is ’s ochtends vroeg of laat in de middag. Het licht is dan mooi zacht en de vogels zijn op die momenten het meest actief. Het mooie aan dit licht is dat je geen harde schaduwen hebt en het verendek van de vogels krijgt een mooie gloed. Gebruik de regel van derden voor een mooie compositie, een rustige achtergrond of probeer ook eens je beeld te vullen met de vogel.

3. Ooghoogte

Probeer de vogels zoveel mogelijk vanuit hun ooghoogte te fotograferen. Zo krijg je intiemere foto’s. Ook kun je op deze manier meer spelen met de achtergrond.

5 tips voor het fotograferen van vogels

4. Gedrag

Vogels zijn altijd in beweging. Ze zitten nauwelijks stil. Het is dan ook het leukste als je ze tijdens hun dagelijkse bezigheden kunt vastleggen. Gebruik burst shot modus om meerdere foto's te nemen tijdens hun bezigheden. Lees meer over hun bezigheden, zodat je weet wat ze doen en wanneer ze dat doen. Zo zullen vogels je meer negeren als ze honger hebben. Het is op dat moment dan ook makkelijker om ze vast te leggen. Om ze niet af te schrikken kun je je natuurlijk verstoppen, of zo stil mogelijk blijven zitten tot de vogel je negeert.

5. Achtergrond

De achtergrond speelt vaak een grote rol in het beeld. Vermijd dan ook foto’s waarbij de achtergrond te afleidend is én achtergronden die te saai zijn. Wacht tot de vogel op een goede plaats zit en speel met je diafragma.

Probeer dit soort dingen eerst uit op de makkelijke vogels als meeuwen of eenden. Deze vliegen namelijk niet snel weg, zodat je rustig alles kunt uitoefenen. Later kun je de stap nemen naar interessantere vogels!

5 tips voor het fotograferen van vogels

Foto’s gemaakt door  Melchiorre Pizzitola

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja