5 tips voor het fotograferen met groothoeklenzen

5 tips voor het fotograferen met groothoeklenzen

Kim Sieders 589
Een groothoeklens is perfect voor landschappen. De natuur wordt nog overweldigender en ruimer wanneer je deze door een groothoeklens bekijkt. Maar het kan ook erg moeilijk zijn om met dit soort lenzen te werken!

Een groothoeklens is een lens met een brandpuntafstand van maximaal 35mm. Dit kan zowel een zoomlens zijn als een lens met een vast brandpuntafstand.

1. Ga vervormingen tegen

Groothoeklenzen houden over het algemeen verticale en horizontale lijnen recht, maar kunnen lijnen in de hoeken van het scherm laten afbuigen. Dit gebeurt wanneer je de camera niet loodrecht en evenredig ten opzichte van de horizon vast houdt.

Groothoeklens

2. Let op je voorgrond

Omdat groothoeklenzen zo enorm veel van een tafereel vast leggen is het belangrijk dat je gehele foto interessant is. Dus ook de voorgrond! Zorg dat er niet te veel lege ruimte is, want dit kan er voor zorgen dat je foto saai wordt.

Groothoeklens

3. Laat de hoeken leeg

Groothoeklenzen kunnen in de hoeken voor veel vervormingen zorgen. Hoe kleiner de brandpuntafstand, hoe groter de vervorming. Zorg er dus voor dat je mensen niet in de hoeken laat poseren want dit kan er voor zorgen dat ze kleiner en wijder worden weergegeven dan ze werkelijk zijn!

Groothoeklens

4. Fotografeer verticaal

Ieder kent wel de prachtige voorbeelden van horizontale landschappen die gefotografeerd zijn met een groothoeklens. Maar ook verticaal kun je prachtige foto’s maken met deze lenzen! Grote gebouwen en bergen vang je in hun geheel door deze verticaal te fotograferen met een groothoeklens.

Groothoeklens

5. Gebruik leidende lijnen

Met een groothoeklens leg je ontzettend veel van een scène vast. Zorg er daarom voor dat je een sterke compositie hebt, want anders kan de kijker verloren raken in alle verschillende aspecten van je foto. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is door gebruik te maken van leidende lijnen die het oog van de kijker naar je onderwerp trekken.

Groothoeklens

De foto's in dit artikel zijn gemaakt door Jeremiah Gilbert

afbeelding van Kim Sieders
Door: Kim Sieders

Kim Sieders |

22, fotografe, studente.

Bekijk alle artikelen van Kim