5 tips voor betere straatfoto’s (video)

5 tips voor betere straatfoto’s (video)

Senta Bemelman 541
Wil je graag betere straatfoto's maken, lees dan vlug verder. Met deze vijf tips gaat dat makkelijker!

Straatfotografie lijkt op het eerste gezicht een makkelijke tak van de fotografie. Maar in de praktijk gaat dit gepaard met ongemakkelijke momenten en soms lastig te vinden onderwerpen. Gebruik snel deze tips voor betere straatfoto's!

1: Bepaal eerst de focus

Soms kan depersoon die je fotografeert, niet veel interessants doen. Vaak kijkt hij of zij ook niet naar je. Zorg dat je op dat soort momenten je focus bepaalt. Wanneer hij of zij actie onderneemt, kun je dit direct vastleggen.

2: Zoek interessante personen

Zoek mensen die opvallend zijn voor je foto. Dit kan zijn doordat zij op een bepaalde manier kijken of door de kleding die zij dragen.

3: Neem de tijd

Haast niet te veel en neem de tijd om een interessante achtergrond, compositie en focus te bepalen. Wanneer je vluchtig fotografeert, vergroot je de kans op mislukte kiekjes.

4: Praat met vreemden

Begin een gesprek met vreemden. Hierdoor kun je niet alleen erachter komen of hij of zij op de foto wil, maar hoor je ook interessante verhalen van anderen. In het begin kan dit eng zijn, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

5: Omarm de ongemakkelijkheid

Als staartfotograaf kun jij je ongemakkelijk voelen wanneer je iemand portretteert. Omarm het gevoel en accepteer het. Misschien went het fotograferen van anderen of het spreken met vreemden niet. Dit is niet erg, zolang als je hier niet te veel op focust tijdens het fotograferen. In de onderstaande video ie je nog meer handige tips op het gebied van straatfotografie en zie je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Vergeet niet om altijd van tevoren of achteraf om toestemming te vragen. Hiermee voorkom je boze mensen en eventuele juridische acties omdat het portretrecht is geschonden. Daarnaast kun je ook veel mensen blij maken met jouw foto en willen zij deze graag zien of via de e-mail verkrijgen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta