5 tips voor betere landschapsfoto’s

5 tips voor betere landschapsfoto’s

Senta Bemelman 825
Fotografeer je graag landschappen. Lees dan snel deze tien manieren waarop je betere foto’s maakt!

Landschapsfotografie is een ontzettend toffe ervaring. Je kan de mooiste grasvelden en uitgestrekte natuurlandschappen in beeld vangen. Met de onderstaande tips leer je vlot hoe je nog mooiere landschapsfoto’s maakt!

1: Ga erop uit!

Blijf niet binnen zitten, maar zoek de natuur op en leg deze vast! Oefening baart kunst dus ga

2: Ga opzoek naar goed licht

Fotografeer liever niet midden op de dag. Trek er liever op uit tijdens het gouden of blauwe uur.

3: Let op het seizoen

Ieder seizoen heeft andere natuurverschijnselen. In het voorjaar bloeien de bloemen volop en begint het landschap te leven!

4: Pas op met schaduwen en highlights in de nabewerking

Bewerk niet de donkere en lichte delen in je foto apart. Kies liever om te focussen op diverse aspecten van de foto en deze individueel aan te passen in de nabewerking. Pas bijvoorbeeld de belichting van de gehele lucht aan en niet van een onderdeel in de wolkenhemel.

5: Gebruik focus stacking

Bi focus stacking voeg je diverse foto’s met verschillende focuspunten samen tot een geheel. Soms komt de focus enkel op de voor- of achtergrond te liggen wanneer je bijvoorbeeld met een groot diafragma fotografeert. Je kan ervoor kiezen om met een kleiner diafragma te fotograferen, zodat de voor- en achtergrond haarscherp in beeld komen. Of je kunt in de nabewerking twee foto’s met een verschillende focus samenvoegen tot een scherp geheel.

In de onderstaande video zie je nog meer handige tips op het gebied van landschapsfotografie.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

 

                                                            

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta