5 tips voor ambitieuze natuurfotografen

5 tips voor ambitieuze natuurfotografen

Senta Bemelman 555
Wil je graag aan de slag als natuurfotograaf? Lees nu vijf tips van fotograaf Will Nicholls over natuurfotografie. Zorg bijvoorbeeld voor een flinke dosis passie en een unieke uitstraling.

Natuurfotografie is een geliefde niche onder fotografen. Will Nicholls geeft tips aan beginnende fotografen met passie voor natuurfotografie. 

1: Heb een sterke drive

Uiteraard moet je passie hebben voor natuurfotografie. Als natuurfotograaf heb je veel geduld nodig. Wanneer je weinig drive hebt, is dit mogelijk een struikelblok. 

2: Val op

Natuurfotografie is populair. Het kan lastig zijn om als fotograaf op te vallen in de menigte. Ga op zoek naar jouw unieke handelsmerk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te kiezen voor een soort dier of een speciale manier bij de nabewerking. 

3: Plan een fotoshoot

De natuur is onvoorspelbaar, maar het is mogelijk om fotoshoots te plannen. Je kan van tevoren een concept in gedachten hebben en vanuit die gedachtegang fotograferen. Bestudeer je omgeving of de dieren die je vast legt. Door die studie kun je meer over de natuur leren, waardoor je het op een andere manier benadert als fotograaf. 

4: Neem risico’s  

Dit betekent niet dat je direct het gevaar op moet zoeken. Het doelt meer op het gezegde: wie niet waagt, wie niet wint.  Neem risico’s. Als je bijvoorbeeld weet dat er een kans is om het noorderlicht te zien, ga er dan op uit.  Je kan bij dit soort natuurspektakels niet vooruitplannen, maar door op stap te gaan, vergroot je de kans op een goede foto. Want wie weet ben je net op het goede moment aanwezig. 

5: Sta stil bij wat je fotografeert. 

Op een knop drukken, wanneer je een interessant onderwerp ziet, is makkelijk. Maar als je vooruitdenkt en stil staat bij wat je fotografeert, kan dit een interessante foto opleveren. Neem het perspectief van een buitenstaander in gedachten. Denk vervolgens na over hoe jouw foto op hen overkomt. Zorg dat ze de scene zo ervaren alsof ze er zelf bij waren. Wees ook alert over de manier waarop voorgrond en achtergond in de foto terugkomen. Voorkom platte foto’s, waarbij de voor- en achtergrond een geheel worden.

Wil jij meer tips over natuurfotografie?  Lees meer tips van Will Nicholls op de website van Digital Photography School

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta