5 stylingstips voor foodfotografie

5 stylingstips voor foodfotografie

Senta Bemelman 1737
Bij foodfotografie draait het om lekkere gerechten even smaakvol op de foto krijgen. Daarbij is foodstyling essentieel. Dit bepaalt hoe jouw gerecht aantrekkelijk in beeld komt. Gebruik deze vijf tips voor betere foto’s van eten!

Achter foodfotografie gaat een flinke wetenschap schuil. Je moet exact weten hoe jouw gerecht het beste in beeld komt en hoe je de gewenste doelgroep kunt benaderen. In de video zie je ongebruikelijke trucs die foodfotografen gebruiken om hun gerecht op de beste manier te presenteren. Wees niet bang dat het gerecht niet eetbaar is, zolang het niet voor een acteur of model bestemd is!

Ken jouw verhaal

Wat wil jij vertellen met jouw foto’s? Let op de uitstraling en presentatie van hetgerecht. Wil je de krokante laag van de kippenvleugels benadrukken, let dan op of je de correcte belichting gebruikt. Focus op het reliëf van de buitenste laag. Je kunt ook de kippenvleugel met een hoge snelheid fotograferen wanneer deze vallen, zodat de krokante kruimels in het rond vliegen op de foto.

Vergroot het contrast door een wit bord te gebruiken en speel met kleuren door bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid sla toe te voegen. Wees ook niet bang om haarlak of kleurstoffen te gebruiken om het gerecht extra te laten glanzen of om de kleuren licht aan te passen. Soms kan een gerecht grauw op beeld overkomen.

Ken het publiek

Weet wie tot de doelgroep behoort, wie je wilt bereiken met jouw foto’s. Probeer erachter te komen waardoor de mensen op wie jij doelt het water in de mond loopt. Denk daarbij ook aan de leeftijd. Mensen tussen de 40 en 50 jaar oud zijn misschien op zoek naar haute cuisine omdat zij zich dit kunnen veroorloven, terwijl jongeren over het algemeen liever voor een snelle, vette hap gaan.

Door je te verplaatsen in het publiek, denk je na hoe de uiteindelijke foto overkomt en daardoor kun je de beste kanten van het eten vinden en benadrukken op de foto.

Ken het shot

Hoe ziet jouw eten het beste eruit? Zorg dat je de hoek weet waarin  het gerecht het beste uitkomt en pas de oodstyling hierop aan. Wil jij je niet vastpinnen op één hoek, omdat de fotoreeks anders misschien eentonig wordt? Probeer dan het gerecht vanuit meerdere hoeken aantrekkelijk eruit te laten zien en loop na de styling een rondje om het product heen.

Ken het gerecht

Bestudeer gerechten. Door deze kennis weet je beter wat je fotografeert. Daarnaast kan kennis over de ingrediënten je een voorsprong geven. Fotografeer je een romige pompoensoep, gebruik dan een (gesneden) pompoen, een paar teentjes knoflook en mooie laurierbladen in het frame als aanvulling. Soms kan het ook leuk zijn om een keukenapparaat te betrekken in beeld. Gooi bijvoorbeeld een blender vol met fruit voor een gezonde smoothie advertentie!

Ken je problemen en oplossingen

In de studio werk je met veel lampen en kan de oplopende temperatuur jouw gerecht doen veranderen. Boter smelt sneller, meer olie komt vrij, of het vlees wordt hard en droogt uit.

Wanneer je thuis fotografeert, heb je daar minder last van. Ook duurt het fotograferen in de studio over het algemeen langer omdat je de belichting uitgebreider kunt regelen. Let erop dat het eten een langere tijd in de studio moet overleven. Houd daarbij rekening met eventuele verkleuringen.

Duik de studio in en fotografeer een paar ingewikkelde gerechten, bijvoorbeeld met een klontje boter bovenop. Kijk hoelang het duurt voordat de boter is gesmolten en neem genoeg andere blokjes mee. Analyseer de problemen waar je tegenaan loopt en probeer een oplossing te bedenken. Probeer bijvoorbeeld het licht via een reflectiescherm te weerkaatsen, zodat het gerecht minder warmte te verduren krijgt.

Wat is jouw ultieme stylingstip voor foodfotografie? Bekijk hier nog meer foodfotografietips!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta