5 snelle portrettips voor mooie resultaten

5 snelle portrettips voor mooie resultaten

Senta Bemelman 478
Wil je betere portretten schieten? Gebruik deze snelle tips voor een mooi resultaat.

Er zijn diverse manieren om mooiere portretfoto’s te maken. Hieronder vind je enkele snelle tips die je gemakkelijk toe kunt passen.

1: Gebruik een statief

Gebruik een statief voor stabiele foto’s. Om bewegingsonscherpte te voorkomen kun je een statief gebruiken. Ben je op locatie en heb je geen statief meegenomen? Gebruik dan een stenen muur of een paaltje. Door met een statief te fotograferen, kun je met langere sluitertijden en een groter diafragma fotograferen.

2: Wissel van perspectief

Wanneer je fotografeert, ben je geneigd om alleen vanuit één perspectief te fotograferen. Kies bijvoorbeeld een laag perspectief of een hoog standpunt. Wissel regelmatig van standpunt om een gevarieerde fotoreeks te krijgen.

3: Belicht de achtergrond

Fotografeer je in de studio, plaats dan een lamp voor het achtergronddoek. Wanneer je de achtergrond belicht, lijkt het alsof je model licht geeft. Dit kan je portretfoto krachtiger maken en de aandacht nog meer op je model vestigen.

4:Gebruik een filter

Gebruik een filter. Experimenteer met het type filter en gebruik bijvoorbeeld ook eens een ND-filter als je op locatie bent. Dit type filter wordt vaak voor landschapsfotografie gebruikt, maar kan ook een verrassend resultaat opleveren bij portretfotografie.

Ben je benieuwd wat voor filters er zijn en waar je deze voor gebruikt? Bekijk dit handige overzicht! Gebruik bijvoorbeeld een polarisatiefilter om reflecties te beperken en contrasten te versterken.

5: Gebruik creatieve effecten

Werk met reflecties of bijzondere attributen om je portretfoto opvallend te maken. Laat je model bijvoorbeeld gekleurde poeder in de lucht gooien. Of kies voor kleurrook. Ook kun je leuke hoedjes of andere accessoires meenemen.

In de onderstaande video zie je nog meer handige en snelle tips!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta