5 redenen waarom jij een statief nodig hebt

5 redenen waarom jij een statief nodig hebt

Senta Bemelman 918
Scherpe foto's uit de hand schieten kan bij weinig licht een lastige klus zijn. Een statief is in dat soort gevallen een handige oplossing. Lees nog meer redenen waarom jij eigenlijk niet zonder statief kan.
Niet alleen in donkere settings, maar ook bij lange sluitertijd komt een statief goed van pas. Daarnaast is een statief ook handig om zware apparatuur te ondersteunen. Lees hieronder vijf redenen waarom een statief heel handig is. 
 

1)Betere compositie

Door het gebruik van een statief, kun je betere composities kiezen. Dit komt doordat je bewust een statief instelt om het gewenste resultaat tot stand te brengen. Stukje bewustwoording dus.
 

2) Goede Selfies

Door het gebruik van een statief kun je natuurlijke selfies maken, waarbij je niet standaard je linker, of rechter, onderarm vervormd in beeld ziet. Kies de comositie, stel de zelftimer in en poseren maar!
 

3)Een statief als standaard

Statieven worden niet alleen gebruikt voor camera's, maar kunnen ook reflectoren, flitsers of paraplu's dragen. Wat weer een assistent scheelt, die achter je aan loopt met allerlei fotografie-tools. 
 

4)Moeilijke hoeken

Sommige hoeken kun je lastig vanuit de hand schieten. Het is het bijvoorbeeld lastig om een scherpe foto te schieten als je half op je kop staat en trillend het zweet van jouw scherm veegt. 
 

5) Wapen

Daarnaast is een statief ook een goed wapen om jezelf te beschermen als fotograaf. Je hoeft niet meer bang te zijn om lastig gevallen te worden met een krachtig statief binnen handbereik. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je een statief aanschaft om erop los te slaan. 

Nadelen

Om een goede afweging te maken, is het natuurlijk handig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Hieronder enkele nadelen:

1) Statieven zijn zwaar

Ondanks lichte materialen, blijven statieven toch redelijk zwaar door onder andere het statiefhoofd. 

2) Een statief neemt ruimte in beslag

Hoe compact statieven ook zijn, zelfs in opgeklapte vorm neemt het apparaat ruimte in beslag en past deze niet makkelijk in je cameratas. 

3) Onhandig in een menigte.

Het is lastig om een statief te gebruiken in een drukke ruimte. Door het uitklappen van de poten, heb je vaak redelijk wat ruimte nodig. Bij een druk feest of in een grote menigte is het dus lastig je te verplaatsen met een statief. 

4) Duur

Statieven kunnen duur uitvallen. Vooral de lichtgewicht varianten kosten nogal wat. 

5) Het opzetten kost tijd.

Wanneer je vanuit de hand fotografeert, ben je snel klaar voor de perfecte foto. Maar als je een statief gebruikt, moet je deze eerst afstemmen. 
 
Ben jij erover uit? Ga je voor een statief, of blijf je trouw aan volledige bewegingsvrijheid? Wil jij meer lezen over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een statief? Lees dit artikel op Photography Life voor meer informatie. 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta