5 handige belichtingstechnieken met een schuimbord

5 handige belichtingstechnieken met een schuimbord

Senta Bemelman 786
In de studio denk je misschien dat dure fotografie-accessoires noodzakelijk zijn. Je komt echter al een eind op weg met een simpel schuimbord.

Begin je net met studiofotografie, vrees dan niet voor moeilijke lichtopzetten. Begin simpel en gebruik een of twee lichtbronnen en een simpel schuimbord of kartonnen bord bij portretfotografie.

Tint

Wit

Weerkaats het licht met een wit schuimbord. Plaats het aan de zijkant van het gezicht van je model of boven hem of haar en richt een lichtbron erop. Hierdoor wordt het licht gelijkmatig verdeeld. Daarnaast kun je het ook als achtergrond gebruiken. Een witte achtergrond geeft je foto rust.

Zwart

Met een zwart schuimbord wordt licht tegengehouden. Plaats dit tussen de lichtbron en het onderwerp om bijvoorbeeld alleen de achtergrond te belichten. Dit werkt goed wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van kleurengels. Hiermee voorkom je direct licht op het gezicht. Daarnaast kun je ook het zwarte schuimbord als achtergrond gebruiken.

Technieken

In de onderstaande video zie je enkele handige belichtingstechnieken met een schuimbord.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta