5 fotografie-achtergronden op straat

5 fotografie-achtergronden op straat

Senta Bemelman 959
Vind jij het lastig om jouw model op straat te fotograferen? Gebruik een van deze handige fotografie-achtergronden!

Soms is het erg lastig om op straat een mooie achtergrond te krijgen. Je ziet namelijk veel elementen zoals, auto’s, fietsers of voetgangers voorbij komen. Daarnaast heb je ook veel lantaarnpalen, afvalbakken en andere straatattributen waar je niet omheen kunt. Hierdoor kun je moeite hebben met het vinden van een goed plekje.

In de onderstaande video zie je vijf fotografie-achtergronden. De video is in het Engels, maar kun je gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

1: Auto

Een auto kan de achtergrond goed sieren. Let op de kleur van de auto, kies een tint die goed past bij de ogen van je model. Gebruik een lens met een grotere brandpuntafstand. Dit is het punt waarop lichtbundels samenkomen op de sensor van je camera, via de lens. Het aantal millimeters staat voor de ruimte tussen het midden van de lens en sensor van jouw camera. Als je een korte afstand kiest, zie je meer in beeld. Door een lens met een hoger aantal millimeters te kiezen krijg je een ingezoomd effect.

 In de video zie je dat de fotograaf eerst het model met een 50mm lens fotografeert en vervolgens met een 200mm variant. Met de laatste lens zie je dat de achtergrond niet afleidend is doordat je als het ware ingezoomd bent op het gezicht van het model. In combinatie met een groot diafragma (f/2.8) wordt de achtergrond wazig. Het diafragma bepaalt hoeveel licht jouw lens doorlaat naar de sensor van jouw camera. Hoe hoger het getal, hoe minder licht je diafragma door laat.

2: Deuropening

Fotografeer in een deuropening van een winkel. Vraag hier altijd toestemming voor. Laat je model in de deuropening staan en een stapje naar achteren doen zodat zij of hij net binnen staat. Door van buiten naar binnen te fotograferen krijg je een combinatie van natuurlijk en kunstmatig licht. Het daglicht komt minder hard terecht op het gezicht van je model, wat een mooi en rustige belichting oplevert. Vaak leeft de foto op door het toevoegen van kunstmatig licht op de achtergrond. De kleuren van het kunstmatige licht kunnen goed werken in het geheel.

In de video gebruikt de fotograaf weer een groot diafragma (f/2.8) om de achtergrond onscherp in beeld te krijgen. Diafragma bepaalt hoe groot het gebied is wat scherp op de foto komt. Hoe groter de diafragma opening, hoe kleiner het gebied wat scherp wordt afgebeeld. Lees hier meer over scherptediepte en hoe je ermee werkt.

3: Muur

Een stenen muur bekleed met mos en takken kan goed als achtergrond werken. Door de textuur en verkleuring geeft dit veel sfeer aan een foto. Laat je model echter niet tegen de muur aan leunen of ervoor staan. Dit levert een plat effect op omdat je geen diepte creëert. Laat liever je model schuin tegen de muur aan staan, zodat je een deel van de muur dichtbij zit en de rest onscherp.

4: Lucht

De lucht kan een goede achtergrond zijn voor jouw portret. Hierbij maakt het niet uit of het helder en zonnig is of bewolkt. Gebruik een groter diafragma als het bewolkt is. En probeer op een zonnige dag niet tegen de zon in te fotograferen. Mocht het zonlicht van de zijkant komen, gebruik in dat geval een lenskap. Hiermee voorkom je lensflares. Dit zijn lichte vlekken in beeld die tot stand komen doordat het licht niet recht op je sensor terecht komt. De lichtstralen worden binnen de lensonderdelen gereflecteerd, waardoor je lichtplekken ziet.

5: Landschap

Tref je toevallig een plek waar je uitzicht hebt op een prachtig landschap of een mooie skyline? Neem dit als achtergrond voor je portret. Omdat je meer van de achtergrond in kaart wil brengen, is het belangrijk om een lens met kleinere brandpuntafstand te nemen. Bijvoorbeeld een 50mm lens. Als je de achtergrond iets scherper in beeld wil brengen, gebruik je een kleiner diafragma (f/3.5, f/5.6). Iedere lens heeft een ander diafragmabereik. Dit betekent dat sommige lenzen maximaal met f/5.6 kunnen werken, terwijl andere exemplaren tot f/1.8 reiken. Het maximaal bereik staat voor hoe ver jouw diafragma open kan. 

Wees creatief en kijk in de omgeving naar onderwerpen met een interessante kleur of vorm om jouw achtergrond te sieren. Heb jij ook een goede tip? Deel deze in een reactie onder dit bericht!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta