5 dingen die je wil weten bij wildlife fotografie

5 dingen die je wil weten bij wildlife fotografie

Fokelien Broekstra 414
Als je wildlife fotograaf bent herken je waarschijnlijk veel van deze dingen die je in de loop van de tijd geleerd hebt. In het begin was het waarschijnlijk allemaal nog niet van hoogstaande kwaliteit. Wij zetten een aantal dingen op een rij die jij waarschijnlijk graag had geweten toen je begon.

Single-point focus

Als jij je camera zelf laat kiezen waar hij scherpstelt, dan kun je er tegenaan lopen dat het verkeerde scherpstelpunt gekozen is. De achtergrond is mooi scherp terwijl het dier als een wazige spook in het beeld staat. Stel je camera daarom in op Single-point focus. Je krijgt hierdoor zelf controle over het punt waar je op scherp moet stellen.

Semiautomatisch

Veel fotografen roepen dat het geen kunst is om in de automatische of semiautomatische stand een wildlife foto te maken. Wij raden je aan om de camera gedeeltelijk automatisch in te stellen. Een dier verplaatst zich snel en kan zomaar van een zonnige wei in de schaduw van het bos gaan lopen. Schakelen is daarom best lastig. Gebruik daarom de S-stand waardoor je zelf je sluitertijd vast kan stellen, of de A-stand om alleen met een vast diafragma te werken. Het beste is gewoon om jezelf stukje bij beetje steeds meer bij te leren en hierdoor steeds meer uit de automatische stand komt

Foto’s sorteren

Je maakt op een dag in de natuur misschien een paar honderd foto’s. Het liefst wil je alles bewaren. Maar alles bewaren is onmogelijk. Het is daarom belangrijk om je beelden goed te beoordelen. Bewaar je geslaagde beelden en gooi de rest, waar je niks aan hebt of die gewoon onscherp zijn weg!
Als jij niet aan het sorteren bent, ga je waarschijnlijk een harde schijf vol foto’s krijgt waarvan het grootste gedeelte gewoon mislukt is. Als je dit vanaf het begin doet, zal je veel langer met je harde schijf kunnen werken.

Niet het hele beeld hoeft gevuld te zijn

Wij denken altijd dat je het dier dat je fotografeert beeldvullend moet fotograferen. Maar het wordt steeds populairder om meer ruimte om het onderwerp over te laten. Je kunt daarom in het begin zeker gewoon genoegen nemen met een onderwerp met meer omgevingsruimte. Zodra je zeker weet dat de vorm van fotografie iets voor jou is, kan je gaan experimenteren met zoomlenzen

Afwijkende beeldverhouding

Durf eens een uitsnede te maken. Door een panorama of een vierkant beeld te maken, kun jij je foto meer kracht bijzetten. Durf daarom in de nabewerking je foto bij te snijden. Soms kan het experimenteren er zelfs voor zorgen dat jij je eigen beeldverhoudingsstijl ontwikkelt. Wees daarom creatief en probeer!
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien