5 compositietechnieken voor betere foto’s

5 compositietechnieken voor betere foto’s

Senta Bemelman 545
Maak je foto’s nog mooier met deze compositietechnieken. Zo kan symmetrie bijvoorbeeld een foto direct een stuk interessanter maken.

1: Gecentreerde compositie met symmetrie

Bij compositieregels denk je al snel aan de regel van derden en onderwerpen aan weerskanten van het frame. Probeer juist eens het onderwerp te centreren en door een gaaf symmetrisch effect van het scherm af te laten spatten. Vooral bij architectuurfotografie werkt deze aanpak erg goed. De meeste gebouwen en bruggen zijn symmetrisch, wat natuurlijk erg handig is. Daarnaast kun je net als deze fotograaf ook met reflecties werken om het symmetrisch effect na te bootsen.

2: Gebruik de voorgrond voor meer diepte

Een interessant voorwerp op de voorgrond kan je foto direct beter maken. Door een object op de voorgrond te plaatsen ontstaat diepte.

3: Voeg een extra kader toe

Een frame binnen het frame, dat is de bedoeling bij deze compositietechniek. Je kan bijvoorbeeld je foto extra spannend maken door vanuit een deuropening naar binnen te kijken in een huis. Doordat je een deel van de muur (en de deuren) in beeld ziet, schuif je bijna naar voren op je stoel om er naar binnen te kijken. Wees creatief en gebruik niet alleen ramen of duren als kader. Je kan ook takken of andere elementen gebruiken om je onderwerp te kaderen.

4: Gebruik leidende lijnen

Een mooi lijnenspel stuurt het oog van de kijker. Zoek bij landschappen naar lijnen die je herkent en probeer elementen in een lijn binnen je frame te ordenen. Je kunt dit ook doen door naar overeenkomsten te zoeken.

5: Gebruik de oneven regel

Deze regel is van toepassing op het aantal elementen dat je in beeld terug laat komen. In de praktijk blijkt het dat een oneven aantal mensen of objecten meer je aandacht trekt dan een even getal. Drie deuren zijn interessanter dan twee ramen, volgens deze regel.


Foto;s: Barry O Carroll 

Lees nog meer compositietechnieken hier.


 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta