5 belangrijke tips voor straatfotografie

5 belangrijke tips voor startende straatfotografen

Redactie digifoto Starter 2450

Op straat gebeuren constant verschillende dingen die heel mooi en belangrijk voor je reportage kunnen zijn. Leer hoe je onvoorspelbare situaties mooi vastlegt!

Natuurlijk kun je bij straatfotografie nooit plannen wat voor foto’s je maakt. Je waagt eigenlijk gewoon een gok, maar die spontaniteit is wat de foto’s speciaal maakt. Is het een kwestie van geluk als je hierdoor goede foto’s maakt? Niet helemaal, je moet de foto’s zelf goed maken door de juiste compositie en belichtingsinstellingen.

Observeren

Je moet altijd bewust zijn van alles wat er om je heen gebeurt, want je weet maar nooit hoe mooi jij dit kunt vastleggen. Loop zoveel mogelijk rond en blijf niet bij alleen één buurt, want dan kom je op een gegeven moment alleen dezelfde locaties tegen.

Geduld hebben

‘Geduld is een schone zaak’ zegt men vaak en ook in dit geval is het zo. Het is niet erg om de hele dag uit te trekken voor een fotografie-avontuur. Op deze manier heb je veel gezien en heb je veel om uit te kiezen. Waarschijnlijk heb je veel foto’s gemaakt, maar dat maakt niet uit, er is namelijk een grote kans dat je deze niet allemaal gebruikt.

Snel zijn

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Voor je het weet, gebeurt er iets en dan ben je er niet snel genoeg bij. Tweede kansen komen in het geval van straatfotografie niet heel vaak voor, dus zorg dat je er snel bij bent. Doe dan ook niet fototoestel je in je cameratas nadat je een paar foto’s hebt genomen, maar houd deze in je hand.Wees wel alert voor dieven. Zorg er ook voor dat je instellingen op een semiautomatische stand staan, waardoor je niet steeds voor elke foto de instellingen hoeft te veranderen.

Privacy

Natuurlijk zal je wel te maken krijgen met mensen die het niet fijn vinden dat je foto’s van hun maakt. Respecteer hierbij hun privacy en verwijder de foto's en laat ze meekijken. Door ze mee te laten kijken, kunnen zij zelf ook zien dat foto’s echt weg zijn en ga je problemen zo sneller uit de weg.

Mensen op hun gemak stellen

Als je iemand tegen komt, die je wil fotograferen. Maak dan eerst een praatje met deze persoon om ze wat comfortabeler te laten voelen. Op deze manier zijn ze wat minder gespannen en gaan ze sneller akkoord met het nemen van een paar foto’s. Door de mensen de foto’s te laten zien, is er ook een grotere kans dat je meer foto’s kan maken.

Lees dit artikel als je meer wilt weten over het benaderen van vreemden.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie