5 basis retoucheertools in Photoshop

5 basis retoucheertools in Photoshop

Senta Bemelman 429
Photoshop heeft veel mogelijkheden op het gebied van nabewerking. Kende jij deze vijf basis retoucheertools al?

Foto’s aanpassen in Photoshop kan op talloze manieren. Het is ook een kwestie van je eigen weg vinden binnen alle mogelijkheden die worden aangeboden. In de onderstaande video deelt fotograaf Jeff Rojas vijf basistools en legt uit hoe hij ermee aan de slag gaat.

Werd het in de video iets te snel verteld? Bekijk hieronder kort de retoucheertools en wat je ermee kunt.

1: Spot healing brush

Met deze tool verwijder je automatisch vertekening in textuur en belichting in een beperkt gebied (cirkel).

2: Healing brush

De healing Brush werkt op een vergelijkbare manier als de bovengenoemde variant. Maar hiermee selecteer je zelf de plek waarmee je de oneffenheid herstelt. Met de spot healing brush kiest het programma zelf een egaal punt om de vertekening te corrigeren.

3: Patch tool

Met deze tool laat je ook delen van je foto samensmelten, zoals bij de bovenstaande tools wordt gedaan. Alleen heb je bij de patch tool geen brush waarmee je selecteert. Je kan met je cursor een selectie maken van de oneffenheid of vertekening en vervolgens dit camoufleren door de selectie naar een egaal gedeelte te slepen.

4: Content aware tool

Hiermee kun je pixels uitbreiden zonder lagen of maskers te gebruiken. Dit kun je gebruiken om bijvoorbeeld een zwarte vlek op de achtergrond te laten verdwijnen.

5: Clone stamp tool

Deze tool werkt als een stempel. Je kan de egale punten die je selecteert op oneffenheden toepassen, waardoor ze snel verdwijnen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta