4 primelenzen voor beginnende fotografen

4 primelenzen voor beginnende fotografen

Samantha Ribeiro 955
Bij de aankoop van een nieuwe camera krijg je een kitlens. Op gegeven moment wil je specifieke lenzen gebruiken zoals een primelens met vaste brandpuntafstand. Bekijk een paar interessante opties.

Een nieuwe lens kiezen is lastig. Je wil een goede prijs-kwaliteit verhouding en een exemplaar waar je veel aan hebt. Daarnaast zijn er veel opties op de markt. Bekijk de onderstaande opties ter inspiratie. 

Sony SEL FE 50mm f/1.8

Deze 50mm lens is veelzijdig. Het diafragma, met een bereik tot f/1.8,  zorgt voor uitstekende resultaten bij weinig licht. Deze lens heeft een vaste brandpunafstand, wat betekent dat je niet kun zoomen. Dit wordt ook wel een primelens genoemd. Een voordeel van dit type is dat je er snel mee scherp kunt stellen. Deze compacte lens van Sony is geschikt voor portret, straat- en reisfotografie en ook een aanrader voor videografen.

Deze lens is bij CameraTools verkrijgbaar voor € 269,-

Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G

Deze lens van Nikon heeft een maximaal diafragma van f/1.8. Hiermee krijg je, net als bij de Sony SEL FE, een mooi onscherpe achtergrond met een kleine scherptediepte. Hiermee kun je ook bij weinig licht prachtige beelden krijgen.Ook met de Nikon AF-S Nikkor kun je niet zoomen. De lens beschikt over een Silent Wave Motor die zorgt voor een stille, snelle en de exacte scherpstelling. Daarnaast is het een compacte lichtgewicht, dat maar 185 gram weegt en door de metalen aansluiting bestand is tegen slecht weer.

 

Deze lens is bij CameraTools verkrijgbaar voor € 222,50,- 

Fujifilm Fujinon XF 50mm f/2.0 WR Zilver

Met deze 50 mm lens krijg je een beeldhoek van 76mm in combinatie met een van de Fujifilm X-Serie systeemcamera’s. Door het grote diafragmabereik van f/2.0 is deze lens perfect voor portret- en stijlvolle artistieke foto’s. Met de Fujifilm Fujinon XF krijg je een mooie, zachte achtergrondscherpte. Ook met deze lens krijg je mooie beelden bij weinig licht en kan je door de snelle AF-motor supersnel scherpstellen. De Fujifilm Fujinon XF 50mm is daarbij ook compact en weegt slechts 200 gram.

Deze lens is bij CameraTools verkrijgbaar voor € 499,-

Tamron SP 45mm f/1.8 Di VC USD

Deze 45 mm lens kan scherpstellen op objecten vanaf 29 centimeter, waardoor het ideaal is voor zowel close-ups  als architectuur-, portret- en landschapsfotografie. Het zorgt voor perfecte scherpte over het hele beeld en weinig vervormingen. Omdat veel camera’s met hoge resolutie voor zelfs weinig trillingen gevoelig zijn, zorgt de VC functie bij de lens voor beeldstabilisatie bij uit de hand fotograferen. De Tamron’s VC is lichtgevoelig met een maximaal diafragma van f/1.8. De prijs van deze lens is iets hoger dan de voorgaande opties. 

Deze lens is bij CameraTools verkrijgbaar voor € 779,-

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha