4 handige tips voor het fotograferen met een lange sluitertijd

4 handige tips voor het fotograferen met een lange sluitertijd

Fokelien Broekstra 598
Ben jij van plan om met een lange sluitertijd te gaan fotograferen? Dan zijn deze vijf handige tips handig om mee te nemen in je voorbereiding of tijdens het fotograferen.

Liever een statief dan uit de hand

Bij het fotograferen met een lange sluitertijd is het belangrijk om te werken met een statief. Drie “benen” hebben immers meer stabiliteit dan het menselijk lichaam. Voor een goed statief kun je bijvoorbeeld denken aan een Cullman statief. De statieven zijn robuust en staan stevig op zijn pootjes.

Verhoog de ISO Niet

Als je vanaf een statief werkt kun je het beste je ISO-waarde zo laag mogelijk houden. Hierdoor voorkom je ruis in je foto. Wil je een lichtere foto creëren, kies er dan voor om je sluitertijd te verlengen. Je camera wordt goed ondersteund door een statief waardoor je geen beweging in je foto te zien zal krijgen.

ND-filter

Wil je overdag met een lange sluitertijd werken? Maak dan gebruik van een ND-filter. De filter zorgt ervoor dat je door een soort zonnebril kijkt. Hierdoor kun jij overdag met een lange sluitertijd werken.

Zaklamp mee

Neem daarnaast een zaklamp mee. Met een zaklamp kun je de plek controleren waar jij je statief wil plaatsen. Helemaal voor nachtfotografie kan dit een handige aanvulling zijn. Door de grond te controleren kun je voorkomen dat je statief scheef komt te staan. Maar ook kun je gemakkelijk de instellingen op je camera aanpassen met behulp van een lichtje.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien