4 belangrijke elementen in een sportfoto

4 belangrijke elementen in een sportfoto

Fokelien Broekstra 440
In iedere genre wil je een ander soort foto creëren. Zo moet een sportfoto actie en emotie uitstralen. Dit zijn onderdelen die een sportfoto tot een succes maken. Wij hebben daarom vier belangrijke onderdelen op een rij gezet om jou sportfoto’s te verbeteren.

Emoties

Een achterkant van een hoofd fotograferen is niet zo aantrekkelijk. In de sportfotografie wil je juist graag gezichten zien. Deze gezichten laten vaak prachtige emoties zien van inspanning of ontlading. Dit zijn momenten die jij als fotograaf vast wil leggen. Focus je niet alleen op de winnaars, juist bij de verliezende groepen komen vaak de mooiste emoties vrij.

Timing

In de foto’s willen we graag actie zien. Het is dus mooi als je een sporter in actie op foto zetten. Een atleet die net een sprong waagt om zo ver mogelijk te kunnen springen of juist een voetballer die net uithaalt om de bal richting het goal te trappen. Gebruik daarom een korte sluitertijd om een snelle actie zo scherp mogelijk vast te leggen.

Opvallend standpunt

Blijf in de sportfotografie niet alleen op ooghoogte fotograferen. Fotograaf bijvoorbeeld eens vanaf de grond omhoog of juist vanaf een hoogte. Je zult merken dat je foto’s hierdoor gaan opvallen en extra dimensie krijgen.

Achtergronden

Zorg ervoor dat de achtergrond van je sportfoto aansluit op het beeld. Zorg dat er niet te veel hek zichtbaar is of afleiding aan toeschouwers. Probeer desnoods de achtergrond te vervagen als dit niks aanvult op je foto.

Waar hou jij rekening mee als je een sportfoto maakt?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien