360-graden: hoe werkt dat?

360-graden: hoe werkt dat?

Senta Bemelman 1385
Een 360-gradencamera bezitten is niet enkel een droom meer omdat je steeds minder diep in de buidel hoeft te tasten voor het apparaat. Maar hoe werkt dat nou precies, 360-gradenshots maken met je camera?

Het lijkt een gek idee, dat je een afbeelding naar links en rechts sleept, alsof je precies in het midden van de gebeurtenis staat. Maar met deze nieuwe cameratechniek kan dit echt.  Hieronder zie je twee voorbeelden van een 360-gradenvideo.


Hoe werkt dat?

Voordat de 360-gradentechniek tot stand kwam, was er al de panoramafoto. Hierbij wordt een onderwerp, of omgeving, in losse foto's vastgelegd en later aan elkaar bevestigd. Het principe is hetzelfde, alleen is de 360-gradentechniek vergelijkbaar met virtual reality.Hierdoor kun je de omgeving vastleggen op foto of video met een grote bewigingsvrijheid voor de kijker.  Je kijkrichting is daarbij vrij en hetzelfde als je in het dagelijkse leven ervaart.

Er zijn twee technieken voor 360-gradenfoto's of video's. De eerst is door verschillende camera's in een houder op hetzelfde moment te gebruiken. Dit zijn meestal twee tot zes losse camera's, die door een afstandsbediening tegelijkertijd bestuurd worden. Daarnaast kun je ook een speciale 360-gradencamera kopen. De magie van de dimensie zit in de camera, die beschikt over meerdere (groothoek) lenzen. In de onderstaande video wordt dieper ingegaan op de twee technieken en zie je hoe filmen in 360-graden in de praktijk verloopt.

Nabewerking

De nabewerking van de gemaakte beelden is erg belangrijk. Je werkt namelijk met losse bestanden, gemaakt met verschillende camera's of lenzen. Nu moet je de losse fragmenten tot een geheel breien.  Hiervoor kun je een speciaal nabewerkingsprogramma, zoals Autopano Video, gebruiken.

Uitdaging

Een lastig aspect van fotograferen of filmen in 360-graden is om zelf buiten beeld te blijven. Want achter de lens schuilen is vrijwel onmogelijk omdat de camera ogen in het achterhoofd heeft. Je kunt de camera op een statief plaatsen en op afstand de camera('s) besturen. In een openbare ruimte is dit lastig, omdat er een kans is dat je camera gestolen wordt.  Lees hier meer tips over filmen en fotograferen in 360-graden.  

Verkoop

Prijzen variëren sterk, een minder geavanceerd exemplaar kost rond de driehonderd euro, terwijl je een professionele camera voor enkele duizenden euro's op de kop tikt. 


 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta