3 tips voor natuurlijke portretfoto's

3 tips voor natuurlijke portretfoto's

Senta Bemelman 614
De kracht van portretfoto’s is om het karakter van je model naar voren te brengen. Dit hoeft niet per se de eigen persoonlijkheid te zijn, maar het moet wel natuurlijk overkomen om geloofwaardig te zijn. Deze 3 tips helpen jou daarbij.

Het gebruikt van overdreven poses of gezichtsuitdrukkingen zorgt er al snel voor dat een portret onnatuurlijk lijkt. Een natuurlijk portret oogt als een spontane momentopname, geen kiekje waar het model van top tot teen gepositioneerd wordt. 

Gebruik echte mensen

Gebruik liever geen professionele modellen, maar echte mensen. Hoewel professionals goed met aanwijzingen omgaan, hebben mensen met minder ervaring vaak een authentieke uitstraling. Ze zijn minder gewend aan de camera, wat verrassende resultaten kan opleveren. Daarnaast is het ook goedkoper om gewone mensen als model te gebruiken.

Beperk het aantal aanwezigen

Wanneer je de studio induikt, kan het zo zijn dat je model graag mensen meeneemt. Dit werkt over het algemeen niet bevorderend voor de fotoshoot, tenzij het model jonger is dan 18 jaar. Wanneer het model veel mensen mee neemt, kan zij of hij zich verplicht voelen de mensen te vermaken.  Een natuurlijke portretfoto krijg je vaak wanneer je een-op-een met je model werkt, omdat je zelf als fotograaf ook niet afgeleid raakt door de omgeving.

Comfortabele omgeving

Zorg ervoor dat je model zich op zijn/haar gemak voelt. Zet wat hapjes klaar zoals fruit, snoep of broodjes. Dan kun je tussen het fotograferen door even iets eten en drinken met het model en leer je elkaar op die manier beter kennen dan enkel via een lens. Als je model comfortabel is, zie je dit terug op de foto’s. Portretten worden natuurlijker omdat het model ontspannen en zichzelf is.

Lees ook dit artikel voor meer tips over samenwerking met je model. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta