3 tips voor natuurlijke interactie in portretfoto's

3 tips voor natuurlijke interactie in portretfoto's

Senta Bemelman 1032
Portretfoto's met meerdere personen kunnen snel onnatuurlijk overkomen. Daarnaast is het ook ingewikkeld omdat je als fotograaf nog beter aanwijzingen moet geven. Gebruik deze handige tips om natuurlijke portretfoto's te schieten.

Ongemakkelijke blikken naar de camera en onhandige poses lijken onvermijdelijk bij groepsportretten. Individueel moeten de modellen al aan de camera wennen, laat staan aan interactie en poses. Probeer de modellen op hun gemak te stellen, zodat de fotoshoot prettig verloopt. Trouwfotograaf Lily Sawyer deelt drie handige tips op het gebied van natuurlijke portretfotografie.

1: Bereid de modellen voor

Zorg ervoor dat modellen niet in het duister tasten wanneer zij voor het eerst de set betreden. Stuur bijvoorbeeld een korte briefing, waarin de setting, locatie, bedoeling, benodigde kleding en attributen aan de orde komen. Benadruk dat het een leuke evaring wordt en stel hen daarmee gerust, zodat zij minder gespannen zijn op de dag van de fotoshoot.

2: Stuur de modellen aan

Voor natuurlijke interactie op een foto, lijkt het misschien logisch om als fotograaf een stapje terug te nemen, maar juist begeleiding is de sleutel tot natuurlijke foto's. Geef suggesties aan modellen. Vertel bijvoorbeeld hoe zij de handen het beste kunnen houden of welke expressie goed werkt op de foto.

Als fotograaf kun je er ook, met compositie en storytelling, voor zorgen dat de interactie tussen modellen ontstaat. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een connectie. Dit kan fysiek (elkaar aanraken of vasthouden) of suggestief (naar elkaar kijken) zijn. Fotografeer de gezichten van modellen. Een achterhoofd in beeld kan snel een gesloten gevoel oproepen. Vraag ook aan de modellen om (op een positieve manier) te lachen om elkaar. Daarmee voorkom je de bekende 'praatfoto's' met gesloten ogen en open monden.

3: Maak ruimte voor activiteit

Voor dit onderdeel komen de attributen van pas. Een activiteit is een goede ijsbreker en haalt een deel van de spanning weg bij de modellen. Kies bijvoorbeeld voor activiteiten zoals een picnick, een fietstocht of een kop koffie drinken. Omdat zij de activiteit daadwerkelijk uitvoeren, komt dit ook geloofwaardiger over.

Wil je meer weten over natuurlijke interactie op foto's? Lees dan het artikel van Lily op Digital Photography School.
Daarnaast kun je Lily Sawyer ook via Instagram volgen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta