3 tips voor een krachtige portretfoto

3 tips voor een krachtige portretfoto

Senta Bemelman 1598
Portretfotografie is een geliefd fotografiegenre. Daarom zijn tips voor een krachtige portretfoto altijd mooi meegenomen.

Als je regelmatig mensen voor je camera hebt, kan op gegeven moment de inspiratie voor een mooie portretfoto op raken of loop je tegen problemen op het gebied van techniek aan. Met deze drie snelle tips kun jij binnen no-time weer krachtige portretten schieten.

Krachtige portretfoto

Een krachtige portretfoto is niet alleen kwalitatief goed, maar vertelt ook een verhaal. Probeer zo veel mogelijk van de persoonlijkheid van je model terug te brengen op je foto. Dit kan door attributen, de achtergrond of hun gezichtsexpressie.

Tip 1: Begin met een close-up

Begin direct met een close-up zodat je het gezicht van je model kan analyseren. Omdat je zo weinig afstand hebt en niet afgeleid raakt door het haar of de kleding, zie je opvallende karakteristieken in het gezicht van je model. Wanneer je medium-shots maakt, kun je daar rekening mee houden. Als je de sterke eigenschappen van het gezicht kent en dit op de foto’s naar voren laat komen benadruk je onbewust ook het karakter van je model. Gelaatstrekken zijn erg persoonlijk en daardoor extra interessant omdat niet iedereen dezelfde gelaatstrekken deelt. Zoek naar unieke kenmerken die de persoonlijkheid vertegenwoordigen op beeld. Daarnaast zijn dit soort beelden ook vaak erg intiem, omdat je als het ware ‘oog in oog’ staat met je model.

Tip 2: Gebruik één lichtbron

Bij portretfotografie denk je al snel aan lastige opstellingen in de fotostudio. Maar volgens celebrity-fotograaf Greg Gorman heb je vaak aan een enkele lichtbron al genoeg. Soms kunnen schaduwen i het gezicht een foto krachtig maken. Kijk goed of je model interessante gelaatstrekken heeft, zoals een sterk aanwezige kaaklijn, die door slagschaduw opvallen.

Foto's: Greg Gorman

 

Tip 3: Vertrouwen opbouwen met je model

Als portretfotograaf bouw je meestal een band op met je model omdat je deze van dichtbij observeert. Maar het is daarnaast ook belangrijk om je model te leren kennen en een persoonlijke band op te bouwen. Veel mensen voelen zich toch niet helemaal ontspannen voor de camera, waardoor zij zich onbewust anders voordoen. Hierdoor gaat de authentieke karakter van het portret verloren. Wanneer jij met jouw model in gesprek gaat en aanknopingspunten vind om het over te hebben, wordt het model ook gerust gesteld. Hierdoor worden portretfoto’s ontspannen en natuurgetrouw. Daarnaast kun je ook de informatie over hun persoonlijkheid gebruiken bij de poses, attributen, de omgeving of expressie op je foto.


Wil je meer tips van Greg Gorman lezen, klik dan hier. Deel ook jouw beste portretfotografie tip met ons!

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta