3 tips om vaker te fotograferen

3 tips om vaker te fotograferen

Senta Bemelman 675
Het liefste fotografeer je iedere dag. Maar door een volle agenda of een drukke werkweek kan een fotografiemoment erbij inschieten. Leer hoe je gemakkelijk vaker fotografeert.

Als je begint met fotograferen, kan het iets langer duren om de instellingen correct te krijgen. Daardoor kun je (onbewust) een fotografiemoment uitstellen wanneer je een druk schema hebt. Met de onderstaande tips kun je op een simpele manier jezelf motiveren om vaker te fotograferen.

Tip 1: Zorg dat je camera gereed is

Zorg ervoor dat je camera na iedere fotografiesessie weer netjes ingepakt is en klaar staat voor een nieuw avontuur. Laadt je accu altijd voldoende op en neem voldoende geheugenkaartjes mee. Pak ook enkele fotografie-accessoires in zoals: een zonnekap, ND-filter en eventueel een externe flitser. De zonnekap gebruik je om een lensflare te voorkomen. Dit ontstaat wanneer het licht vanaf de zijkant in de lens terecht komt en daardoor gefragmenteerd op de sensor eindigt. Een ND-filter gebruik je wanneer er veel licht in de omgeving is. Dit filter is een soort zonnebril voor je lens en werkt prima bij landschapsfotografie. Een externe flitser is handig bij weinig licht of vervelende schaduwen. Vooral als je portretfoto’s op straat wil maken in de avonduren, is dit accessoire handig.

Niet iedere fotograaf werkt bij uitstek met deze fotografie-accessoires. Het uitkiezen van apparatuur waarmee je werkt, is ook een persoonlijk proces. Probeer van fotografiepartners enkele accessoires uit en vraag om advies aan andere fotografen.

Tip 2: Neem je camera (altijd) mee op pad

Wanneer je naar werk gaat, of een afspraak hebt met een vriend of vriendin, laat je vaak je camera thuis liggen. Neem je fototoestel echter altijd mee! Je weet nooit wat voor moois je onderweg treft! Ook als je een blokje om gaat, kun je veel goede fotografie-onderwerpen tegen komen. Wanneer je jouw camera meeneemt, maak je sneller foto’s en ben je ook vaker bezig met de instellingen. Hierdoor groei je als fotograaf op een simpele manier.

Tip 3: Maak tijd vrij

Soms zitten er niet genoeg uren in een dag en is je agenda overvol. Probeer ook eens je camera als afspraak in je agenda te noteren. Plan geen sessie van twee uur in, maar maak een gaatje vrij voor een ‘fotografiebreak’ op een drukke dag. Probeer bijvoorbeeld een halfuurtje te fotograferen na een lange werkdag of iets eerder op te staan in het weekend.

Hoe vaak fotografeer jij?

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta