3 subtiele tips voor goede groepsfoto’s

3 subtiele tips voor goede groepsfoto’s

Senta Bemelman 888
Vaak wordt een foto met enkele kleine aanpassingen direct een stuk beter. Met deze drie subtiele tips maak je betere portretfoto’s!

1:Zorg voor een goede focus

Vaak stelt je camera niet scherp op alle personen in beeld. Zet de autofocus uit en controleer goed of iedereen scherp in beeld staat. Maak een foto en kijk deze terug. Zoom in op de gezichten en controleer of iedereen goed in beeld is.  Let ook op de meetmethode die je camera gebruikt, mocht je toch liever in de automatische stand fotograferen. Je kan bijvoorbeeld het beste met een Matrix-Evaluative Metering of Center-weighted metering werken. Lees hier wat deze meetmethodes precies inhouden. In de onderstaande video worden meer tips gegeven over focussen bij groepsportretten.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

2: Kies een andere achtergrond

Soms word teen foto net minder krachtig door een nietszeggende achtergrond. Zorg dat de omgeving ook een verhaal vertelt. Maak enkele foto’s op de gekozen locatie en kijk deze vervolgens snel even terug. Wees kritisch en verander mogelijk de achtergrond voor een beter groepsportret.

3: Verander de afstand

Om je groepsfoto beter te maken kun je ook de fysieke afstand verkleinen of vergroten. Zet een paar passen dichterbij, of loop juist wat verder weg. Dit kan een heel ander soort portret opleveren. Daarnaast is er ook een groot verschil tussen een medium- en totaalshot. Wissel dit soort shots af en neem ook een ander perspectief aan door omlaag te zakken of vanuit de hoogte te fotograferen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta