3 redenen om portretten te schieten in natuurlijk licht

3 redenen om portretten te schieten in natuurlijk licht

Aäron Nasarany 346
Als je net begint met fotografie, of al een aantal jaren bezig bent dan heb je waarschijnlijk al een aantal portretten gemaakt. Portretfotografie kan met verschillende soorten icht zoals met studiobelichting of overdag in natuurlijk licht. In dit artikel geven we je drie redenen om portretten te schieten in natuurlijk licht.

Natuurlijke kleuren

Bij het schieten van portretten in natuurlijk licht krijgt het model een natuurlijke kleur. Het licht versterkt de details. Let wel op dat je met natuurlijk licht veel minder controle hebt qua lichtpositie. Midden op een zomerse dag portretten schieten, leidt tot harde schaduwen en misschien wel dichtgeknepen ogen. Huur bijvoorbeeld een loft met veel raampartijen.

Goedkoop

Portretfotografie waarbij je werkt met natuurlijk licht is goedkoop. Het enige wat je nodig hebt is de zon, een raam met een gordijn om het licht te verspreiden en natuurlijk een camera. 

Minder intimiderend

Voor de camera staan kan stress veroorzaken bij je model, vooral als ze minimaal tot geen ervaring hebben om model te staan en liever uit de spotlight wegblijven. Als er verschillende lampen op je gericht zijn kan dit dus best intimiderend zijn. Mocht je model geen ervaring hebben, neem hem of haar mee naar buiten om eerst te oefenen. Je merkt vanzelf dat zij minder gestresst worden waardoor je makkelijk de natuurlijke blik kan fotograferen. Daar draait het natuurlijk allemaal om.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron