3 Photoshop tips voor jouw natuurfoto’s

3 Photoshop tips voor jouw natuurfoto’s

Nadja Geskus 577
Je hebt prachtige foto’s gemaakt in de natuur. Helemaal super natuurlijk! Maar wist je dat je ze in Photoshop nog net even die extra boost kunt geven? Met deze tips worden jouw foto’s het perfecte plaatje!

1. Contrast

Om een foto een optimaal contrast te geven, moet je ervoor zorgen dat het histogram links en rechts geen lege plek vertoont. Dit kun je bijvoorbeeld doen met ‘levels’. Zet het linker en rechter schuifje tegen de uiteinden van het histogram aan. Controleer wél met de Alt-toets of je niet per ongeluk te ver doorschiet met een kleur, dat gaat vrij makkelijk en het histogram laat dit niet zien.

3 Photoshop tips voor jouw natuurfoto’s

2. Stromend water

Als je water fotografeert kun je dat op verschillende manieren doen. Zo krijg je met korte sluitertijd alle losse druppels te zien en met een lange sluitertijd krijg je een mistig effect. In Photoshop kun je dit op een hele mooie manier combineren. Maak vanuit een statief twee dezelfde foto’s, één met korte sluitertijd en één met lange sluitertijd. Beide zet je als laag in Photoshop en zorg dat ze precies over elkaar heen liggen, waarbij de foto met de lange sluitertijd de bovenste laag is. Dubbelklik naast het icoontje van die laag in het lagenpalet om de Laagstijl-opties te krijgen. Trek het linker schuifje onder deze laag naar ongeveer 80. Vervolgens hou je de Alt-toets ingedrukt en trek je de rechterhelft van dit schuifje helemaal door naar rechts (255). Op deze manier krijg je het mooie effect van beide foto’s.

3 Photoshop tips voor jouw natuurfoto’s

3. Zwart/wit

Sommige foto’s doen het nou eenmaal beter in zwart/wit. Let er alleen wel op dat sommige foto’s details verliezen bij het omzetten naar zwart/wit, gezien sommige kleuren dezelfde helderheid hebben en daardoor dezelfde grijstint krijgen. Begin met een instelling die een redelijk hoog contrast heeft, vanuit die instellingen werk je verder tot je een effect hebt wat het beste bij je foto past!

3 Photoshop tips voor jouw natuurfoto’s

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja