3 online marketingtips voor fotografen

3 online marketingtips voor fotografen

Senta Bemelman 602
Een goede foto maken is niet de enige manier tegenwoordig om jezelf op de kaart te zetten als fotograaf. Ook marketing en zelfpromotie worden steeds belangrijker, vooral op het internet. Met deze drie tips presenteer jij jezelf op de beste manier aan de online wereld.

Binnen enkele klikken ben je de beheerder van je eigen Facebookpagina of website. Maar volgers en klanten krijgen door middel van jouw online profiel, dat is een uitdaging.  Shane Nolan, Directeur bij SMB Google, in Ierland en het Verenigd Koninkrijk,deelt drie online marketingtips waar jij als fotograaf ook veel aan hebt.  


Tip 1: Stel jezelf doelen

Denk na over wat je wilt uitstralen en hoe je over komt op anderen. Op basis daarvan ga je aan de slag met je online profielen. Ligt jouw focus op het presenteren van je portfolio aan een breed publiek, terwijl je bestaande klanten-database niet aangetast wordt? Probeer dan door middel van email-marketing en social media een persoonlijkere band met klanten op te bouwen. Het is belangrijk om doelen te stellen op basis van je eigen verwachtingen en ambities.

Tip 2: Beperk je niet alleen tot fotografie

Dit klinkt in eerste instantie niet logisch, maar is een handige tip om online beter uit de voeten te komen. Er zijn natuurlijk al meer dan honderduizend andere fotografen die dezelfde passie voor fotografie delen als jij. Sta stil bij de reden waarom mensen juist jouw fotografiesite moeten hebben. Zoek bijvoorbeeld een uniek kenmerk en gebruik dit om jezelf te profileren en daarmee op te vallen. Maar ook de gebruiksvriendelijkheid van jouw website is belangrijk. Mensen kunnen jouw portfolio prachtig vinden, maar klikken snel weg, wanneer zij moeilijk contactgegevens kunnen vinden.

Tip 3: Begrijp hoe mensen jouw online profiel kunnen vinden

Weet waar jouw doelgroep zich online bevindt. Kies bijvoorbeeld voor Facebook of Instagram. Of gebruik net als fotograaf Carlos Veloso Google Adwords om meer kliks binnen te halen. Probeer daarnaast ook een SEO (Search Enginge Optimalization) tool om jouw naamsbekendheid online te vergroten. 

Lees meer tips op Absolute Photo of Digital Garage
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta