3 must-have filters voor landschapsfotografie

3 must-have filters voor landschapsfotografie

Senta Bemelman 1078
Voor betere landschapsfoto's kun je het beste filters gebruiken. Deze opzetstukjes voor je lens filteren de kleuren en versterken bepaalde kleurtonen.
Door het gebruik van filters benadruk je kleuren. Bedenk van tevoren goed welke kleurtonen je op de foto wilt benadrukken. Hieronder worden drie filters besproken.

1:Polariserende filter

Dit type filter voegt extra contrast toe en benadrukt kleuren. Ook kan dit filter bijvoorbeeld reflecties van een wateroppervlakte verwijderen en wolken duidelijk van elkaar onderscheiden. Het polariserende filter beperkt de lichtopname tot bepaalde lichtstralen.

2) Neutral Density filter

Het neutrale Density filter wordt vooral gebruikt bij vloeiend water zoals je dat ziet bij watervallen. Dit fenomeen leg je vast met een lange sluitertijd en een statief. Het filter houdt licht tegen en vermindert daarmee de sluitertijd en belichtingstijd.

3) Soft-Edge Graduated Neutral Density Filter

Het is een hele mond vol. Maar dit type filter komt handig van wanneer de lucht vele malen lichter is dan de voorgrond. De filters zijn vaak rechthoekig, waardoor een filterhouder noodzakelijk is.

Foto's: Photography Life 

 
 
Er zijn uiteraard veel meer verschillende type filters, maar deze selectie vormt een goede basis. Lees meer over filters op Photography Life. Bekijk ook deze reeks mooie foto's van Antarctica. 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta