Zo krijg je een onscherpe achtergrond

3 manieren waarop je een onscherpe achtergrond creëert

Senta Bemelman 868
De achtergrond onscherp in beeld brengen, kan jouw foto interessanter maken. Leer drie manieren waarop je een onscherpe achtergrond krijgt.

Bij het maken van foto’s kun je in de handmatige stand zelf bepalen hoe scherp of onscherp de achtergrond is. Dit wordt scherptediepte genoemd. Een plaat met veel scherptediepte heeft een scherpe voor- en achtergrond terwijl een foto met weinig scherptediepte alleen een scherpe voorgrond heeft. 

1: Diafragma

Met het diafragma bepaal je hoeveel licht op je sensor terecht komt. In de A-stand kun je het diafragma handmatig instellen. Hoe meer je diafragma open staat, hoe onscherper de achtergrond wordt. Met een klein diafragmagetal krijg je weinig scherptediepte in je foto en met een groot getal juist veel scherptediepte.

2:Achtergrond

De tweede manier waarop je een onscherpe achtergrond krijgt, is simpel. Vergroot de achtergrond tussen je onderwerp en de achtergrond. Hierdoor wordt de achtergrond onscherper als je met een klein diafragmagetal fotografeert.

3: Dichtbij

Verklein de afstand tussen de camera en het onderwerp. Hierdoor komt de focus nog meer op het onderwerp te liggen. In combinatie met een grote afstand tot de achtergrond kun je op deze manier mooie foto’s schieten met een rustige, zachte achtergrond.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta