3 korte tips voor beginnende fotografen

3 korte tips voor beginnende fotografen

Senta Bemelman 589
De juiste compositie, instellingen of accessoires kiezen, is in het begin van je leerproces een hele opgave. Maar met deze korte fotografietips ben jij een eind op weg!

Op het gebied van fotografie zijn boeken vol met handige informatie en tips geschreven. Maar wat natuurlijk veel handiger is, wanneer je bijvoorbeeld niet al te lang wilt lezen, zijn korte, praktische tips.

Fotografeer bij slechte weersomstandigheden

Regen of sneeuw levert niet betere foto’s op. Maar wanneer jij je als fotograaf door het weer laat tegenhouden, rem jij jouw eigen groei. Door te werken met watje hebt word je flexibel als fotograaf. Je leert in oplossingen denken en laat je niet uit het veld slaan bij tegenslag. Dit is noodzakelijk bij fotografie omdat je vrijwel altijd met onvoorspelbaarheid te kampen krijgt Meer over fotografie in de regen lees je hier.

Laat een vriend opdrachtgever spelen

Vraag mensen in je omgeving om leuke fotografie-opdrachten te verzinnen. Op deze manier leer je omgaan met wensen van anderen Misschien hebben de personen in jouw omgeving niet veel kennis over fotografie. Dat maakt niet uit. Het gaat bij deze opdracht om het trainen van je vaardigheden in samenwerking.

Vraag aan vrienden, familie of kennissen voor een fotochallenge, zoals een bepaalde kleur of een speciaal onderwerp fotograferen. Dit is niet alleen leuk , omdat je niet weet wat je te wachten staat, maar is extra leerzaam omdat je uit je comfortzone stapt en nieuwe dingen probeert. Dit wakkert bovendien je creativiteit aan!

Stel een limiet

Beperk het aantal foto’s dat je neemt. Dit lijkt tegenstrijdig met het advies wat je als beginnend fotograaf vaak hoort : ‘maak zo veel mogelijk foto’s,’ maar is eigenlijk een aanvulling op je leerstijl. Door jezelf te beperken, ga je meer nadenken over de compositie, belichting en je onderwerp, voordat je de knop indrukt.

Op deze manier herleef je eigenlijk het analoge tijdperk, waar filmrolletjes ook een beperkt aantal foto’s had. Zorg ervoor dat je een realistisch doel stelt en spreek met jezelf af dat je bij je volgende fotografiesessie 100-150 foto’s mag maken.

Wil je meer leren op het gebied van fotografie? Klik dan hier voor meer tips van Fotograaf Kav Dafar.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta