laat je niet tegenhouden

3 gedachten die jou tegenhouden als fotograaf

Redactie 892
Fotograaf en auteur Jeff Rojas staat stil bij gedachten die jou tegenhouden, wanneer je voor het eerst een camera oppakt. Gebruik je creativiteit om oplossingen te vinden en leer hoe je omgaat met angstgedachten.

Merk jij dat je vaak geen actie onderneemt door gedachten over geld, angsten en moeilijkheden? Dat kan lastig zijn wanneer je stappen wil maken in de fotografiewereld. Leer nu hoe je onderstaande drie angstgedachten overwint.

Gedachte 1: Je hebt geld nodig om geld te verdienen
Een camera is geen kleine aankoop. Natuurlijk moet je voor een gedeelte geld investeren in je uitrusting. Maar duizenden euro’s betalen aan een dure studio en apparatuur is niet nodig. Door te denken dat je veel geld nodig hebt om als professional aan de slag te gaan, houdt jij jezelf flink tegen. Gebruik je creativiteit niet alleen voor de foto’s zelf, wees ook creatief met oplossingen vinden voor problemen. Probeer bijvoorbeeld thuis zelf een studio op te zetten zonder veel studioapparatuur. Het is een goede uitdaging om te leren fotograferen met de middelen die je ter beschikking hebt. Wees niet gefixeerd op lenzen, licht en soorten camera's. 

Gedachte 2: Denken dat je het niet kan
Wil jij een bruiloftfotograaf worden, maar ben je bang om veel mensen te spreken? Dan is het lastig om je daaroverheen te zetten wanneer je bijvoorbeeld een werkoverleg hebt met een klant. Je denkt snel dat je het werk niet kunt. Om dit probleem op te lossen kun je leren hoe je die emoties onder controle krijgt of samenwerken met iemand die een deel van jouw taken overneemt. Bijvoorbeeld iemand die de overeenkomsten regelt. Zoek naar een goede oplossing en blijf positief. Probeer niet te veel stil te staan bij de gedachte dat je het niet kunt.

Gedachte 3: Je bent een amateur en kan daardoor geen geld verdienen
Als je net begint met Fotografie dan plak je bij jezelf al snel het label ‘amateur’ op. Volgens Jeff is het geld dat je met je foto’s verdient niet per definitie een indicatie van jouw capaciteiten. Als je goed bent in bedrijfsmatig denken, dan kom je al een eind. De beste fotograaf zijn, garandeert niet het hoogste inkomen. Je moet leren hoe je als fotograaf mensen bereikt en klanten krijgt.

In de onderstaande video wordt dieper op deze gedachten ingegaan. 

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie