3 frustraties van iedere straatfotograaf

3 frustraties van iedere straatfotograaf

Senta Bemelman 762
Als fotograaf kom je voor veel frustratiemomenten te staan. Vooral in de straatfotografie wordt jouw camera vaak genegeerd door voorbijgangers, die net jouw perfect shot verpesten. Herken jij deze drie frustraties?

Een verpeste foto zitten weinig fotografen op te wachten. Vooral wanneer je veel voorbereidingen treft voor jouw foto, kan de teleurstelling harder aankomen. Lees hieronder drie momenten waarop je als straatfotograaf het liefst de handdoek in de ring gooit.

1: Als de autofocus niet snel genoeg functioneert

Op sommige momenten is het handig om de autofocus in te schakelen. Wanneer je bijvoorbeeld weinig licht hebt en zeker wil weten dat jouw foto scherp is. Maar soms kan je autofocus je in de steek laten op momenten waarop je deze het hardst nodig hebt. Dan probeer je de sluiterknop met alle macht in te drukken, terwijl deze blokkeert en het apparaat blijft zoeken naar de juiste scherptediepte.

Manueel focussen is een goede optie, maar kan soms ook traag zijn omdat je handmatig scherp moet stellen.

2: De renovatie van gebouwen

Als je regelmatig het buitenland verkent met jouw camera, dan weet je hoe leuk het is om monumenten en oude gebouwen te fotograferen. Maar veel oude monumenten en bezienswaardigheden moeten hersteld worden vanwege gebreken. Zoals bijvoorbeeld het Colosseum in Rome, dat regelmatig in de steigers staat, of de Sagrada Familia in Barcelona die nog niet voltooid is.

Steigers sieren je foto niet en zijn daarom een door in het oog van fotografen. Je kan proberen om details van het geheel vast te leggen, zodat je de werkzaamheden niet hoeft vast te leggen. Maar dat haalt de frustratie vaak niet weg.

3: Mensen die door het beeld lopen

Op straat gaat het leven door en nemen vaak mensen niet de tijd om te stoppen voor jouw foto. Dit kan ontzettend frustrerend zijn wanneer je net een zorgvuldige opzet en compositie gemaakt hebt. Of wanneer je net een magisch moment door je lens ziet gebeuren, maar dit abrupt gestaakt wordt door een zwarte vlek in beeld, gecreëerd door de jas van een voorbijganger.

Wat is jouw meest frustrerende moment als straatfotograaf? 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta