3 fotografiemythes ontrafeld

3 fotografiemythes ontrafeld

Senta Bemelman 434
In de fotografiewereld zijn er veel mythes zoals dat ISO je sensorgevoeligheid bepaalt en er een perfecte belichtingswaarde bestaat voor iedere foto. Fotografiekenner Allen Murabayashi ontrafelt drie fotografiemythes.

Fotografiemythes

Als je net een spiegelreflexcamera aanschaft en je op internet start met je onderzoek, dan komt er veel informatie op je af.  Fotografiekenner Allen Murabayashi ontrafelt enkele fotografiemythes. Dat helpt je op weg in de informatiejungle van de online fotografiewereld.

1: De ISO-waarde verandert de gevoeligheid van je sensor

Digitale sensors hebben één gevoeligheid die vast staat. Als je een hoge ISO-waarde kiest, betekent het niet dat je sensor meer informatie binnenkrijgt. De gevoeligheid van je sensor heeft namelijk te maken met de grootte van je sensor. Hoe groter de sensor, hoe meer fotodeeltjes (fotonen) deze bevat, wat betekent dat deze meer informatie opneemt. Lees hier meer over sensors. 

2: Er is een perfecte belichting voor iedere foto

Een perfecte belichting bestaat niet. Perfect is een subjectief begrip en daarom ook lastig in te schatten. Er zijn bijvoorbeeld geen maatstaven voor een goede belichting. In sommige gevallen wil je zoveel mogelijk licht benutten, zoals bij een studioportret. Terwijl je in andere gevallen een schaduwspel juist heel mooi werkt, zoals bij een landschapsfoto. Kijk naar elementen op je foto die interessant zijn en laat je daardoor leiden bij het kiezen van de juiste belichting. Kijk naar het verhaal dat je met de foto wilt vertellen en vraag je vervolgens af of alles even helder in beeld moet komen om dat verhaal goed over te brengen. 

3: Een groter aantal pixels betekent een hogere kwaliteit foto

Pixels zijn fotodeeltjes die het licht opvangen. De grootte van de pixel is niet alles bepalend. Grotere pixels, of beter gezegd een grotere hoeveelheid aan pixels, vangen in donkere omgevingen beter het licht dan de kleinere variant. Terwijl bij fel daglicht een hoger pixelaantal niet per definitie een hogere kwaliteit foto oplevert dan een kleiner aantal pixels. Het samenspel tussen de kwaliteit van foto's en de hoeveelheid pixels wordt dus bepaald door de hoeveelheid licht.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta