3 fotografielessen van reisfotograaf Jimmy Nelson

3 fotografielessen van reisfotograaf Jimmy Nelson

Senta Bemelman 1262
Reisfotograaf Jimmy Nelson staat bekend om zijn prachtige portretfoto's van stammen die zich op de rand van uitsterven bevinden. Hij deelt fotografielessen waar jij als beginnend fotograaf veel van kan opsteken.

Les 1: heb humor 

Door een humoristische houding, kun je dichter tot de mensen die je portretteert komen. Je ontlokt een natuurlijke reactie en daarmee ook een interactie, die je terugziet op de foto. Lees ook dit artikel over hoe je emotie vangt met je lens. Volgens Jimmy is het belangrijk om te kunnen lachen wanneer het fout gaat. 

Les 2: heb kennis over wie je fotografeert

Soms kun je veel te weten komen over de persoon die je fotografeert in een gesprek. Daardoor kirjg je inspiratie en kun je tot een persoonlijker en indringender portet komen. 
 

Les 3: wees kwetsbaar

Op sommige momenten kan frustratie de overhand nemen, wanneer je nét niet een goede foto krijgt. Die frustratie kan een breakdown veroorzaken, wat je in een kwetsbare positie brengt als fotograaf. Jimmy vertelt dat hij tijdens zijn breakdown op een bergtop in Mongolië steun kreg van de stam die hij fotorafeerde. Twee vrouwen omhelsden hem ondanks hun islamitische geloof. Hij benadrukt daarmee dat het geven om elkaar als mens de overhand nam en dat een connectie ontstond. Door je kwetsbaar op te stellen en ook je zwakke momenten durf te tonen, sta je open voor dat soort connecties met anderen. Dit maakt het fotograferen specialer. 
 
 
Bekijk hieronder nog meer tips van Jimmy, of op zijn website voor adembenemende portretfoto's. 

Foto's: Jimmy Nelson
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta