3 fotografieclichés door de jaren heen

3 fotografieclichés door de jaren heen

Senta Bemelman 1869
Op het gebied van fotografie worden veel technieken en trucs vaak herhaald. Hierdoor krijg je vaak te kampen met clichéfoto’s.

Vooral bij toeristenfoto’s zie je clichéonderwerpen en composities voorbij komen. Zoals mensen die de toren van Pisa in Italië door een optische truc lijken om te duwen. Het zijn slechts voorbeelden van veelvuldig gerecyclede onderwerpen. De onderstaande drie fotografieclichés kun je beter voorkomen, of je eigen maken. Soms kan het juist goed werken om het cliché niet uit de weg te gaan.

Fotografiecliché 1: Zonsondergang

Een zonsondergang is een prachtig natuurlijk fenomeen. Maar de rode luchten worden zodanig vaak gefotografeerd, dat deze minder indruk maken op mensen. Probeer de zonsondergang op een creatieve manier in beeld te brengen, bijvoorbeeld via een spiegel, of met een bijzondere voorgrond. Vermijd liever het strand wanneer je de zonsondergang fotografeert.

Fotografiecliché 2: Zwart-wit met kleur

Bloemen zijn prachtig om op de foto te zetten. Maar soms worden deze omringd door een groen bladerdek. Vervelend, want dit kleurt misschien niet mooi met de bloem zelf. De oplossing: maak de bladeren zwart-wit en laat de bloem gekleurd. Leuk, maar helaas al vaak gedaan. Ook is het een betere uitdaging om alle kleurtonen op je foto overeen te laten komen. Of om expres een zwart-witfoto te maken. Daardoor leer je keuzes maken en de kleuren op een goede manier te combineren.

Fotografiecliché 3: Overdreven HDR

Superscherpe HDR-foto’s zijn mooi, maar vaak te overdreven. Doordat je foto enorm scherp wordt, kan dit onnatuurlijk over komen. De lijnen lijken met een potlood getekend.  Let altijd goed op en zorg ervoor dat de details en lijnen niet te erg benadrukt worden. Houd ook het contrast en de kleurtoon in toom.

Bekijk hieronder nog meer fotografieclichés. Wat vind jij echt not-done in de fotografie?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Gilbert

De glazen bol, die kan ik echt niet meer zien.