3 dingen die niemand je vertelt als beginnend fotograaf

3 dingen die niemand je vertelt als beginnend fotograaf

Senta Bemelman 661
Als beginnend fotograaf kan je de dag dat je voor het eerst je camera gebruikte misschien nog goed herinneren. Maar denk ook eens aan de verwachtingen die je had. Nu denk je daar waarschijnlijk anders over. Deze drie dingen wist je waarschijnlijk ook niet voordat je begon.

Naarmate je langer fotografeert, raak je het ‘nieuwe’ gevoel van fotograferen kwijt. Je rakt gewend aan je camera en leert iedere keer meer over instellingen, technieken en de belichting. Maar de onderstaande zaken had je misschien anders over nagedacht, voordat je  met fotografie begon.

1: Je blijft altijd stomme fouten maken

In de beginfase accepteer je de fouten die je maakt. Dat je bijvoorbeeld onbewust zonder autofocus fotografeert. Of misschien in paniek raakt door zwart beeld, om er vervolgens achter te komen dat de lensdop nog op je lens zit. Maar op gegeven moment boek je vooruitgang en denk je: ‘die fout maak in nooit meer!’ De realiteit is anders, want iedere fotograaf heeft wel eens een knullig moment.

2: De perfecte cameratas bestaat niet

Toen jij je eerste camera in handen hield, dacht je waarschijnlijk niet na over het transport ervan. Je beeldde je niet in hoe je het apparaat, met een hele collectie lenzen, mee moest slepen van locatie naar locatie. Maar op gegeven moment komt toch het besef: de ideale cameratas bestaat niet. Je wil geen onnodig ruime tas meenemen, maar ook niet alle spullen in een klein tasje proppen. Of, nog erger, belangrijke fotografie-accessoires thuislaten omdat er geen plek is. Fotograaf Paul Choy benadrukt hoe lastig het is om een goede cameratas te vinden."Een perfecte cameratas voor iedere situatie bestaat niet, omdat de tas niet alleen voor een specifiek  doeleinde of soort situatie wordt gebruikt.”

3: Fotograferen wordt een vriendendienstje

Als je eenmaal opdrachten binnenkrijgt, en mensen in je omgeving horen dat je als fotograaf werkt, krijg je meer en meer fotografieverzoeken. Trouwerijen, kinderen of een huisdier op de foto zetten wordt je regelmatig verzocht als vriendendienst (hopelijk wel tegen betaling). Mensen staan over het algemeen niet stil bij de talloze soorten fotografiestijlen. Een portret schieten is natuurlijk  andere koek dan landschapsfotografie. Maar ook binnen die genres heb je uiteenlopende onderwerpen. Voor newborn-fotografie moet je bijvoorbeeld anders fotograferen dan bij een hondenfotoshoot!

Wat had jij totaal niet verwacht toen je begon met fotograferen?

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta