3 compositietips voor sterke landschapsfoto's

3 compositietips voor sterke landschapsfoto's

Senta Bemelman 1060
Landschapsfoto's maken is erg gaaf, maar ook vrij ingewikkeld. Want hoe krijg je die overweldigende natuur even mooi op beeld. Deze drie tips helpen je een eind op weg.

Fotograaf Chris Williams is fervent landschapsfotograaf en legt uit hoe je dat precies doet.

Tip 1: Visualiseer

Probeer nog voor je op de sluiterknop klikt, al de uiteindelijk foto voor je te zien. Bedenk hoe deze eruit ziet. Denk daarbij aan de lichtval, het oogpunt en de belangrijke lijnen in de compositie.  Vergeet bovendien niet om ook stil te staan bij de aanwezige objecten op de voorgrond.

Tip 2: Let op textuur en lagen

Bij compositie wordt niet direct aan textuur van objecten op de foto gedacht. Wanneer je twee tegengestelde texturen in beeld brengt, kan dit als het ware diepte creëren door de tegenstelling tussen beiden. Neem bijvoorbeeld een waterval en rotsen. Je kunt de textuur van beide elementen versterken door diverse foto's te nemen en de beste foto per element kiezen en uiteindelijk de foto's in Photoshop samenvoegen.

Tip 3: kies de juiste brandpuntasfstand

Diepte maakt landschapsfoto's interessant. Zoek allereerst elementen die diepte kunnen creëren. Vervolgens probeer je diverse brandpuntafstanden uit. Een lens met veel speling, zoals een 70-400 mm exemplaar, geeft je veel ruimte om te experimenteren. Maak niet enkel groothoekopnamen, waarbij je zoveel mogelijk van de omgeving ziet. Nadat je verschillende brandpuntafstanden gebruikt, ervaar je wat wel en niet goed werkt.

Foto's: Chris Williams


Lees uitgebreide informatie op de website DPReview. Meer over Chris Williams staat op zijn persoonlijke pagina. Deel ook jouw beste landschapsfoto's in onze Gallery!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta